Domů     .Top
Jak se utvářel povrch naší země?
Václav Roman 13.9.2017

Při pohledu na povrch České republiky očima geomorfologa zjistíme, že se rozprostírá na území dvou základních geomorfologických jednotek, tzv. provincií. Jsou to Česká vysočina a Západní Karpaty.

Obě základní geologické jednotky naší země se v mnohém liší. Důvodem je rozdílná doba jejich vzniku a horotvorné procesy, které se různých etapách vývoje Země značně lišily.

Česká vysočina je prastará, její počátek spadá do mladších prvohor. Konkrétně do období devonu a karbonu, kdy vznikla hercynským (variským) vrásněním. Důležitý horotvorný proces, který probíhal zhruba před 390 až 310 miliony let, odstartovala srážka někdejších kontinentů.

Naproti tomu Západní Karpaty, jejichž nadřazeným celkem jsou Karpaty, jsou mnohem mladší. Vznikaly na konci druhohor a převážně ve třetihorách alpínským vrásněním. Nejsou tak součástí Hercynského systému, ale Alpsko-himalájského systému.

Horniny České vysočiny mají sice svůj původ v prvohorách, avšak tvary pohoří, tj. reliéf krajiny nikoliv. Variské vrásnění vyzdvihlo vysoká pohoří, po dlouhá následující období od karbonu až do spodní křídy na ně působila řada destrukčních sil, například prudká změna podnebí.

Pohoří se postupně snižovalo, až skončilo jako zarovnaný reliéf známý jako předkřídový zarovnaný povrch.

Své současné základní rysy získala díky pozdějšímu alpínskému vrásnění. Zatímco střední část České vysočiny si uchovala původní nízkou polohu, okrajové části byly vyzdviženy.

V období druhohor byla velká část pevniny zaplavena mořem. Voda se nevyhnula ani našemu území. Moře k nám proniklo například v triasu (první ze tří period druhohor), kdy jeho vody zaplnily prostory broumovského výběžku.

Moře k nám proniklo také v období jury (prostřední období druhohor) a to nejspíše úzkým zálivem od Drážďan ke Krásné Lípě a Brnu, kde se spojilo s karpatským jurským mořem. Oblast České vysočiny zasažená mořem je známa jako Česká křídová tabule.

Moře tehdy bylo kupříkladu v Polabí, Lužických horách, ale i v pahorkatinách severně od Labe, na Berounsku či v úpatí Doupovských hor.

V mořích se usazovaly pískovce a jílovce, docházelo k vytváření mocných sedimentů. Vznikly mj. pískovcové útvary, například dobře známá skalní města. Na území České vysočiny se nacházejí také pozůstatky křídového moře, tzv.

skalní města. Prachovské skály, Děčínské stěny a Adršpach. Jurské sedimenty lze vidět také v Moravském krasu.

Ve třetihorách byla většina České vysočiny souší, výjimkou byly dnešní Podkrušnohorské pánve – zaplněné vodou vytvářely obrovská jezera.

Moře na naše území zasahovalo naposledy v období mladších třetihor, konkrétně do oblasti Západních Karpat. Ve stejné době zde vznikají nerostné suroviny jako ropa, zemní plyn a to zejména v Dolnomoravském úvalu či sádrovec u Opavy.

Když moře nadobro ustoupila, začala se utvářet říční síť, až do podoby jakou známe dnes. Tekoucí vody řek pomáhaly spoluvytvářet ráz krajiny. Ve čtvrtohorách už probíhal vývoj České vysočiny a Západních Karpat společně.

Česká vysočina nazývaná též Český masiv vyplňuje zdaleka největší území České republiky. Leží na ní celé Čechy a západní část Moravy, celkem se jedná o 75 % rozlohy ČR. Má ráz pahorkatin, nejvýraznější jsou hraniční pohoří s oblými vrcholy v nadmořské výšce přesahující 1000 metrů.

Má přesah do sousedních států, kde je však označována jinými názvy, například v Německu jako Východní středohoří a v Rakousku jako Žulovo-rulová vysočina.

Východ našeho území náleží ke geologicky mladším Západním Karpatům, jejichž hranici s Českou vysočinou lze hledat na pomyslné linii spojující Znojmo, Brno a Ostravu.

Krom České republiky zasahují Západní Karpaty také na Slovensko, kde se nachází jejich nejvyšší bod – Gerlachovský štít 2655 m n. m. –, do Rakouska, Polska a Maďarska. V Západních Karpatech se vypínají zvrásněná obloukovitá pohoří s řadou kotlin a nížin.

Oproti České vysočině je reliéf této provincie méně zarovnaný a chudší z hlediska pestrosti zde zastoupených hornin.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz