Domů     .Top
Posypové soli ovlivňují lesy také během léta
Marek Felt 15.8.2017

Automobilová doprava zaznamenává každoročně nárůst. Navíc je významným zdrojem hluku, prachu, emisí dusíkatých látek atp. Lesům ale neprospívají ani chloridy, které se na silnice dostávají během zimního období z posypových materiálů.

Může tak dojít k vážnému poškození lesních porostů, což se nejvíce projevuje na jaře, ale i během lesních měsíců.

Nárůst silniční dopravy přináší mimo jiné větší nároky na údržbu komunikací v zimním období. Chemicky ošetřované silnice jsou posléze zdrojem chloridů, které mohou poškodit porosty v okolí silnic. To je způsobeno kontaktně odstřikovanou solnou břečkou, nebo jemným aerosolem vířeným při průjezdu vozidel.

Dochází ale také k poškození lesa při zatékání rozbředlého a tajícího sněhu s rozpuštěnými solemi do porostů, kdy dochází ke kontaminací půdy. A to je hlavní příčinou následného chřadnutí dřevin.

V jarním období dochází k příjmu chloridů ze zasolené půdy a k jejich ukládání v asimilačním aparátu dřevin. Chloridy jsou velmi dobře rozpustné ve vodě, a proto jsou snadno přijímány a rozváděny s transpiračním proudem do celého stromu.

K největšímu rozvoji poškození dochází během první poloviny vegetační doby v období od května do června. Ke vzniku poškození nebo až k odumírání porostů po zasolení půdy může však dojít v některých případech také v průběhu srpna nebo září.

Negativní vliv chemické údržby komunikací je každoročně patrný na stovkách míst po celém Česku. Rozvoj poškození s následnými škodami závisí na množství srážek v průběhu jara. Roli také hraje množství solí, které se aplikují na silnice během zimy.

A nejen to, záleží také na konfiguraci terénu, propustnosti půdy, atp. Přičemž řešení, jak zabránit ničení stromů je vcelku snadné. Často stačí pouze odvést prosolenou vodu z tajícího sněhu mimo lesní porosty.

Neřeší se tím kontaminace spodní vody ani další rizika vyplývající z nadměrného vstupu chloridů do prostředí, ale z hlediska stavu lesa bývá toto opatření dostatečné.

reklama
Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz