Domů     .Top
Tajemné náhrobky z Balkánu
Mirka Filipová 26.6.2017

V Bosně a Hercegovině, ale i v dalších zemích Balkánu mohou turisté narazit na světový unikát, který jinde neuvidí. Jsou jím mohutné kamenné náhrobky označované jako stećci. Tyto artefakty zde údajně zanechala sekta bogomilů..

Bogomilské hnutí se na Balkáně zformovalo v 10. století jako reakce na útlak ze strany Byzantské říše. Za zakladatele je považován venkovský kněz Bogomil, který v raném středověku působil na území dnešního Bulharska.

Hlavní myšlenkou náboženského směru byl dualismus – víra v boj dobra se zlem. Podle bogomilů pouze duše pocházela od Boha. Veškerý materiální svět byl naproti tomu dílem ďábla.

Jako každé křesťanské hnutí byli i bogomilové přesvědčeni, že právě oni vyznávají tu pravou čistou víru. Kritizovali současnou církev, hlásali mravní život a požadovali rovnost.

Hnutí mělo laický charakter, prostřednictvím veřejných shromáždění probíhaly modlitby, a výklad těch částí Bible, které představení hnutí uznávali. Část výdělku sekty navíc putovala chudým a nemocným. Bogomilství proto mělo mnoho přívrženců hlavně mezi prostým obyvatelstvem.

Bogomilové prchají do Bosny

I když byli bogomilové přesvědčeni o pravdivosti své víry, pro římskou i byzantskou větev křesťanství byl jakýkoliv jiný výklad Písma než vlastní považován za kacířství. Bogomilové proto byli systematicky pronásledováni. Jejich knihy byly páleny a samotní věřící vězněni a zabíjeni.

Postupně byli přívrženci vytlačováni z Balkánu. Útočištěm jim byla jedině středověká Bosna. Díky hornatému terénu ale i náklonnosti některých panovníků k neoficiálnímu hnutí, zde náboženství přetrvalo až do nadvlády Turků v 15. století, kdy se postupně stal státním náboženství islám.

Jelikož byly bogomilské spisy ničeny, dochovaly se zmínky o náboženství pouze z textů namířených proti nim.  Kromě hanlivých textů ještě určité vodítko poskytují archeologické artefakty. Za nepřehlédnutelné vzpomínky na bogomily jsou považovány hlavně stećci.

Kamenné náhrobky jsou rozeseté po celém Balkáně. Nejvíce, kolem 60 000 jich ale můžeme najít současné Bosně a Hercegovině.

Kříže boří teorii

Kamenné náhrobky jsou různě velké, některé jsou jen metr dlouhé, jiné mohou vážit až 30 tun. V závislosti na místě se také liší charakter jejich výzdoby. Podle odborníků v Bosně převažují stylizované rostlinné ornamenty a spirály a v Hercegovině zase stećci zdobí spíš lovecké výjevy a zvířata.

I když jsou kamenné artefakty obecně označovány jako místo posledního odpočinku bogomilů, objevují se i teorie tento názor zpochybňující. Na některých náhrobcích se totiž objevuje symbol kříže, který bogomilové neuznávali.

Řada zdobených monolitů se navíc nachází i na křesťanských hřbitovech, což je další fakt odporující bogomilskému vyznání. Podle některých historiků jsou tak stećci speciálním druhem balkánského středověkého umění a objevovaly se jak nad hroby bogomilů, tak nad hroby pravoslavných křesťanů.

Dodnes tedy není zcela jasné, kdo vlastně pod monumentálními náhrobky odpočívá. Jisté ale je, že pro místní obyvatele mají stećci speciální význam. I při nedostatku stavebního materiálu totiž kameny zůstávají stovky let na svých původních místech.

Údajně je totiž nebezpečný i pouhý dotek monolitu. Do mužů, kteří se takto prohřeší, může uhodit blesk, ženy se stanou neplodnými. Až proto pojedete navštívit krásnou Bosnu a Hercegovinu, stećci radši pohlaďte jen pohledem.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz