Domů     .Top
Jak zatočit s jarní únavou?
Mirka Filipová 22.3.2017

V pondělí 20. 3. začalo jaro. Probuzení ze zimního spánku ale vyžaduje víc, než jen správné datum v kalendáři. Obzvlášť, když se sluneční paprsky zpod mraků  objeví jen občas a na chvíli. Vyhrát boj s jarní únavou ale není nic nemožného.

Naopak! Stačí pár jednoduchých návyků, které dodají spoustu energie. Podle odborníků se člověk musí zamyslet zejména nad životosprávou. .

Studená sprcha

Vyzkoušejte studenou sprchu po ránu. Uvidíte, že vás do energického dne jednoduše nakopne. Na závěr zkuste střídat horkou a studenou vodu.

Nejprve nastavte vodu vlažnou, aby nedocházelo ke zbytečné dehydrataci pokožky. Posledních pár minut se ale sprchujte minutu horkou vodou a dvacet vteřin vodou studenou. Zopakujte dvakrát nebo třikrát – povzbudíte lymfatický systém, cirkulaci krve i detoxikaci organismu.

Pestrý talíř

Barevná duha po dešti vyvolá úsměv snad v každém z nás. A pestrobarevný talíř na nás působí stejně pozitivně. „Jídelníček obohacený o ovoce a zeleninu všech barev dodá našemu tělu všechny potřebné látky a vitaminy.

Naopak vynechejte těžká smažená jídla, přeslazené pokrmy a snižte příjem masa a mléčných produktů. Tento krok vás navíc přiměje zkoušet nová zajímavá jídla a přidat na menu třeba také luštěniny, které jsou výborným zdrojem bílkovin, vlákniny i minerálních látek,“ říká odbornice na zdravou výživu Věra Burešová.

Dopřát byste si také měli sezónní plody jara, například ředkvičky či polníček. Případně celoročně cibuli, česnek, mrkev, celer, zelí, pórek, brambory a další. Na přelomu jara a léta je zase nejlepší konzumovat saláty, špenát, brokolici, rajčata, hrášek či cuketu a okurky.

Vhodné je také zařadit do jídelníčku semínka bohatá na mastné kyseliny zajišťující správnou funkci organismu. Vyzkoušet můžete například konopná, sezamová, lněná nebo chia semínka.

Voda je základ

Voda je základ života. Není divu, že je nedílnou součástí těla a podmínkou pro správné fungování organismu. Rozpouštějí se v ní přijímané živiny, pomáhá regulovat tělesnou teplotu i fungování trávicích procesů, vyplavuje z těla škodlivé látky a celkově zajišťuje správné fungování našeho organismu. Denní příjem tekutin by se měl pohybovat mezi 2 a 3 litry.

Do pitného režimu se kromě vody mohou zařadit i jiné tekutiny. Zkusit můžete například japonský jemně mletý čaj Matcha.

Tak podpoříte nejen pochody v probíhající těle, ale i vaši mysl. „Čaj Matcha dodává našemu tělu řadu důležitých živin.

Je bohatý na katechiny, vlákninu, živiny i vitaminy A a C,“ říká Petr Patočka, odborník na Matcha tea.

Odpolední únava

S čím se určitě každý z nás setkal, je únava odpolední. Ta nás nejčastěji zastihne mezi 14. a 16. hodinou. Je to přirozený jev našeho denního biorytmu, ale sami máme možnost ovlivnit, v jaké míře nás únava přepadne.

Zkuste přemýšlet nad skladbou vašeho oběda. Ten by neměl být příliš těžký, tučný nebo s větším obsahem jednoduchých cukrů. Bohužel klasická česká kuchyně taková převážně je. Těžké jídlo se dlouho tráví, krev se přesouvá do trávicího ústrojí, místo aby se nám dostatečně okysličoval mozek a zmíněná únava je na světě.

„Právě proto obědvejte lehčí jídla, která budou mít vyvážený poměr sacharidů a bílkovin. Jezte např. drůbeží maso, ryby a luštěniny s přílohou jako je rýže, bulgur, quinoa, vařený brambor nebo kousek celozrnného pečiva, vše doplněné samozřejmě o zeleninu.

Talíř by měl být poskládán tak, že 1/3 bude tvořit bílkovina, 1/3 zelenina a poslední 1/3 sacharidová příloha,“ doporučuje Věra Burešová.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz