Domů     .Top
Vědci na malé pastvině u Milovic napočítali 42 % druhů českých motýlů!
Václav Roman 17.3.2017

Před několika dny dokončili odborníci analýzu výsledků sčítání motýlů z pastviny u Milovic, na níž se pasou divocí koně. Během dvou let se zde kopytníkům podařilo vytvořit lokalitu s vysokou mírou druhové diverzity, takzvaný hotspot. .

V roce 2016 zaznamenali vědci výskyt 59 druhů denních motýlů, bez vřetenušek. „To představuje neuvěřitelných 42 % druhů žijících v celé České republice,“ poznamenal Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd České republiky.

„O milovické pastvině můžeme bez nadsázky mluvit jako o motýlím hotspotu. Jedná se přitom o plochu, která čtvrt století degradovala a vytrácela se z ní druhová rozmanitost. Ještě před dvěma lety to byl jeden velký porost agresivní třtiny křovištní,“ upozornil dále Jirků.

Biologická data tak jasně ukazují, že se zdaleka nejedná o běžnou pastvinu, ale o mimořádnou lokalitu, která je počtem druhů denních motýlů plně srovnatelná například s významnými stepními rezervacemi v Českém středohoří, jako jsou Národní přírodní rezervace Oblík a Národní přírodní rezervace Raná, či třeba s Pouzdřanskou stepí na jižní Moravě.

Denní motýli jsou jednou z nejohroženějších skupin živočichů. Smutný fakt je podložen navíc jejich dostatečnou prozkoumaností – jsou populárním objektem znalců a jejich rozšíření v České republice bylo důkladně zpracováno.

„Příčinou jejich úbytku jsou především změny v hospodaření v krajině. Mizí oblasti využívané extenzivně, česká krajina je buď opuštěná či intenzivně využitá,“ uvedl František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky.

Pastvina u Milovic má rozlohu pouhých 40 hektarů. Druhová rozmanitost motýlů na pastvině divokých koní ještě vynikne v porovnání se sousední Evropsky významnou lokalitou Milovice-Mladá, která se rozkládá na 1244 hektarech a je tedy 33 krát větší.

Na této velké ploše s širokým spektrem stanovišť se vyskytuje 64 druhů motýlů. Malá milovická pastvina tak poskytuje útočiště 92 % druhů motýlů, kteří se vyskytují v sousední evropsky významné lokalitě.

Celkem je mezi druhy motýlů žijícími na pastvině 8 chráněných zákonem, 5 je na červeném seznamu ohrožených druhů. Z toho je jeden silně ohrožený a jeden kriticky ohrožený. „Pokud jde o ochranářsky nejvýznamnější druh motýla, kriticky ohroženého modráska hořcového Rebelova, je jeho výskyt v rámci Evropsky významné lokality Milovice-Mladá soustředěn do čtyř center výskytu.

Pastvina u Milovic přitom představuje nadpoloviční část rozlohy jižního centra, které je z nich rozlohou největší,“ připojil Jiří Beneš z Biologického centra Akademie věd ČR.

Povzbuzující je, jak rychle druhy motýlů osídlily prostor pastviny, který byl donedávna pro většinu z nich neatraktivní. Je to dáno velkou nabídkou nektaru a široké škály biotopů, které zde vznikají činností velkých kopytníků.

„Bohužel, nejméně dva druhy motýlů, kterým by pastva jistě pomohla, se již příchodu koní nedočkaly. Okáč šedohnědý a okáč metlicový totiž u Milovic vyhynuli po zrušení vojenského újezdu a ve zbytku naší země jsou na pokraji vyhynutí,“ dodal Beneš.

V České republice je za původní považováno 161 druhů denních motýlů, bez vřetenušek. Z toho 19 druhů, tedy 12 %, vyhynulo v uplynulých necelých 100 letech. V zemi tak nyní přežívá 142 druhů denních motýlů, z nichž více než polovina je ohrožených, a některé, třeba právě modrásek hořcový Rebelův, u nás nadále vymírají.

reklama
Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz