Domů     .Top
Cena zlata je dnes proti historii šílená
Pavel Šmejkal 13.3.2017

Zlato se používá jako platidlo od nepaměti. Byla to jedna z nejcennějších surovin vůbec a sloužila především k prezentaci bohatství poddaným. Málo kdo se mohl skutečně dotknout zlata. To, protože ho bylo tak málo.

Směnný poměr se vytvářel jednoduchou dohodou. Dnes je to úplně jinak. Zlato je dostupné v podstatě každému během několika hodin. Cena se určuje oproti dřívějším metodám („dva osli za hrudku“) šíleným burzovním způsobem.

Přesto že se zlato těží ve velkém a je ho mnohem více, je stále nedostatkové. Touží po něm větší masa lidí a jsou ochotni zaplatit více. Jen za posledních dvě stě let stoupla jeho cena asi šedesátkrát.

Jak se tedy vlastně cena zlata utváří?

Výslednou cenu jako v dávných dobách ovlivňuje střet poptávky a nabídky. Cena stoupá, jestliže je množství poptávaného zlata za danou cenu více než nabízeného množství. Cena naopak klesá, pokud o nabízenou komoditu není dostatečný zájem.

Sníží se cena natolik, aby oslovila další kupce a prodalo se všechno nabízené množství. V moderní době se však cena neutváří pouze jedním nabízejícím a jedním nakupujícím.

Dnes je obchod se zlatem poněkud jiný, než tomu tak bylo za dětství našich babiček. Šperky utvářejí cenu zlata omezeně. Jejich poptávka je totiž celkem předvídatelná a konstantní. Tu zdaleka největší část cenotvorby mají na svědomí investoři na burze.

Burzovní cena zlata je utvářena střetem nabídky a poptávky všech části celého obchodu se zlatem prostřednictvím komoditního obchodu, kde se peníze točí ve velkém, a kde je možné během pár vteřin uskutečňují obchody o obrovské velikosti.

V podstatě vše se se děje v reálném čase online a je abstrahováno od reality. Obchody se mohou během vteřiny rozrůst do zábratných částek.

Výkyvy a deformace ceny zlata

V takovém množství obchodů se výkyvy minimalizují a cena se poměrně stabilizuje. Nejsou obvyklé denní výkyvy větší než 10% z ceny. Přesto se však výkyvy stávají a přesto je do jisté míry cena zlata deformována.

Velké výkyvy se stávají především v případech takzvaných spekulativních útoků na cenu zlata. Obchodníci nárazově nakoupí nebo prodají obrovské množství zlata, čímž zhoupnou misky vah a ovlivní výslednou cenu.

Díky toku, že dopředu s tímto výkyvem počítají, mohou jej využít ke svému prospěchu.

K deformování ceny také dochází tím, že je na burze nabízeno i digitální/papírové zlato, tedy fyzicky neexistující. Jedná se v podstatě o nereálné závazky na dodání fyzického zlata, se kterými se obchoduje jako se zlatem samotným.

V oběhu je ve skutečnosti mnohem větší množství zlata, než reálně existuje. Na druhé straně je produkce zlata v dolech, která je omezená a určuje reálnou nabídku. Reálná nabídka se značně liší od celkové nabídky zlata na burze.  Nabídka a poptávka je tak značně zkreslená a hodnota zlata není stejná, jako je nominální hodnota vyjádřená burzovní cenou.

Obecně se předpokládá, že při přechodu na obchod pouze s reálným zlatem by se jeho cena několikrát znásobila. Je to jasně dáno tím, že nabídka dostupného zlata by také několikrát poklesla a uspokojení poptávky by se řešilo zvýšením ceny.

Moderní obchodování se neexistujícím zlatem

Když obchodník koupí 100 kilogramů zlata, do ruky je ani nedostane. Jen se mu připíše kredit zastupující daný objem komodity, který je zanedlouho zase prodán se ziskem nebo ztrátou dále. Fyzické zlato se dostane do rukou investorů jen velmi zřídka.

Díky takto rychlému obchodu se cena zlata neustále mění. Pokud dlouhodobě aktuální ceny sledujete, dokážete vychytat lépe správný moment obchodu. Rozdíl mezi měsíci může být i 20%.

Cena zlata

Burzovní cena určuje globální cenu zlata. Proto pokud vás cena zlata zajímá, je potřeba sledovat pravidelně aktualizované internetové stránky, které zachycují cenu zlata v reálném čase. Ostatní ceny se od té burzovní odvozují.

Například na webu aktualnicenazlata.eu je k dispozici mnoho neustále aktualizovaných grafů, které zachytávají aktuální cenu zlata v jejím vývoji v čase.

Na světových burzách se udává cena zlata v amerických dolarech za trójskou unci. V Čechách unce nepoužíváme, mnohem přirozenější je pro nás metrická soustava. Kurz koruny se neustále mění stejně jako cena zlata a trojská unce je přibližně 31,1 gramů.

Rychlý přepočet ceny zlata do našich podmínek je tak dost náročný. Pro Čecha je lepší sledovat cenu přímo v českých jednotkách nebo obchodovat v cizích jednotkách a nepřepočítávat.

Fyzické zlato

Zlato nezajímá pouze obchodníky. Běžní lidé rádi nosí šperky a ukládají hodnotu jmění v cihličkách. Fyzické zlato, na které si člověk může skutečně sáhnout, má nakonec cenu ještě jinou. K burzovní ceně se připočítává ještě marže pro obchodníka, náklady na transport a celkovou logistiku až k zákazníkovi.

Další složkou ceny jsou náklady na zpracování. U investičního zlata (cihly, slitky a mince bez sběratelské hodnoty) jsou tyto náklady minimální. Proto se cena investičního zlata liší od burzovní ceny nejméně.

U šperků je zapotřebí připočítat ještě další práci a uměleckou / sběratelskou hodnotu. V obchodě se šperky tak vlastně nikdy s burzovní cenou zlata nelze počítat.  Ta se používá skutečně jen v digitálním obchodě.

Kde sledovat burzovní cenu zlata?

Na webových stránkách Aktuálnicenazlata.eu najdete přehledné grafy zlata, jeho vývoje a srovnání s dalšími hodnotami pro ucelení představy a získání souvislostí.

To vše je zde připraveno v různých časových úsecích a v námi běžně používaných jednotkách. Grafy se aktualizují každých 5 minut, aby byla cena co nejvíce odpovídající současné situaci.

Konfrontace názorů

Názorů ohledně ceny zlata a jejího vývoje je nepřehledně. Tyto názory se střetávají v úzce zaměřeném diskusním fóru, kde návštěvníci řeší pouze toto téma. Lze tam dohledat mnoho informovaných názorů a předpovědí. Přesto není radno se na ně spoléhat.

Obchodování se zlatem

Obchodovat se zlatem na burze je dnes snadné pro kohokoliv i v malých částkách v rámci několika minut. Je třeba však být dobře informovaný a zůstat nohami na zemi. Ztratit peníze jde totiž daleko snadněji než vydělat.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz