Domů     .Top
Evropská družice hlídající Zemi
Martin Janda 9.3.2017

V úterý byla vypuštěna družice Sentinel-2B, čímž se zdvojnásobil počet satelitů poskytujících optické snímky ve vysokém rozlišení pro program monitorování životního prostředí GMES/Copernicus. Družice byla postavena pod záštitou ESA, program GMES/Copernicus je aktivitou Evropské unie..

Družice o hmotnosti 1,1 t byla vynesena na oběžnou dráhu na palubě rakety Vega, která odstartovala z evropského kosmodromu v Kourou (stát Francouzská Guayana). Ke startu došlo 7. března v 1:49 h GMT (2:49 h středoevropského času, 22:49 h času místního – ale to bylo ještě 6. března).

První stupeň nosiče byl odhozený 1 minutu a 55 sekund po startu, následoval druhý stupeň a aerodynamický kryt (v čase 3 minuty 39 sekund a 3 minuty 56 sekund) a třetí stupeň (6 minut 32 sekund).

Dva další zážehy horního stupně Vegy dopravily Sentinel-2B na cílovou slunečně-synchronní dráhu. Družice se oddělila od stupně 57 minut a 57 sekund po startu.

Následovalo uvedení družice do správné polohy a ustanovení telemetrického spojení s řídicím střediskem ESA v německém Darmstadtu. To dovolilo začít s aktivací palubních systémů. V té době už byly vyklopené sluneční baterie družice.

Po úvodní fázi nazývané LEOP (Launch and Early Orbit Phase), která typicky trvá tři dny, začnou technici v řídicím středisku kontrolovat a kalibrovat přístroje, aby bylo možné družici předat do operačního provozu. K tomu by mělo dojít někdy za tři až čtyři měsíce.

„Tímto startem jsme podnikli další krok směrem k pokročilejší verzi programu GMES/Copernicus, který představuje nejsofistikovanější systém pro dálkový průzkum Země na světě. V následujících měsících k němu navíc plánujeme přidat další dvě družice Sentinel-5P a Sentinel-3B,“ komentoval generální ředitel ESA Johann-Dietrich Wörner.

Mise pro optické snímkování Sentinel-2 se skládá z konstelace dvou identických družic: Sentinel-2A byl vypuštěný v červnu 2015, Sentinel-2B právě nyní. Ačkoliv byly vypuštěné odděleně, jsou družice umístěné na stejné oběžné dráze v rozestupu 180 stupňů.

Díky tomu vždy jednou za pět dní společně pokryjí veškerý zemský povrch, velké ostrovy, vnitrozemské a pobřežní vody mezi 84 stupni severní a 84 stupni jižní šířky – jde o optimální globální pokrytí a dodávku dat.

Každá družice Sentinel-2 je vybavena inovativní kamerou se třinácti spektrálními pásmy pro pohled na zemský pokryv a vegetaci v nové perspektivě. Kombinace vysokého rozlišení, nových spektrálních kapacit, šíře záběru (290 km) a krátkých přeletových časů nad stejnými místy nabídne bezprecedentní pohledy na Zemi.

Informace z této mise pomohou zlepšit zemědělské činnosti, sledovat světové lesy, detekovat znečištění v jezerech a pobřežních vodách a budou se podílet na mapování katastrof.

„Jsem osobně zapojený do programu GMES/Copernicus od prvního dne a pomáhal jsem jej po celou dobu utvářet. Je pro mě proto extrémně uspokojivé vidět konstelaci těchto družic dodávat data pro služby, o kterých jsme vždy snili,“ doplňuje ředitel programů dálkového průzkumu Země v ESA Josef Aschbacher.

„Sentinel-2A se ve vesmíru dočkal startem Sentinelu-2B svého dvojčete. Díky tomu budeme mít globální pokrytí ve vysokém rozlišení každých pět dní třináctipásmovým senzorem, což jsou parametry nemající v této třídě družic obdoby.

Už dnes se těším na všechny nové aplikace, na kterých se bude Sentinel-2 podílet ve chvíli, kdy budou oba satelity operační.“.

Šest rodin družic Sentinel vytvoří jádro systému monitorování životního prostředí Evropské unie GMES/Copernicus. Jde o stěžejní kosmickou iniciativu Evropské unie: GMES/Copernicus bude poskytovat operační informace o světovém zemském pokryvu, oceánech a atmosféře, čímž dodá kvalitní data pro vědce i politiky a pokryje potřeby občanů i poskytovatelů služeb.

reklama
Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz