Domů     .Top
V pravěku světu vládly houby
Mirka Filipová 14.2.2017

Dobře zachovalá fosilní společenstva jsou vždy fascinujícím nálezem. Nejzajímavější jsou ale organismy, které pocházejí z málo prozkoumaných historických epoch. Právě takový nález se nedávno podařil čínsko-britskému týmu paleontologů. .

Výzkumníci rozsáhlé fosilní společenstvo našli v čínské provincii Če-ťiang. V podobě zkamenělin se zde zachoval život z konce ordoviku, tedy z období před 445 miliony let. V této době zemi zasáhlo rozsáhlé vymírání.

Důvodem byl rychlý nástup doby ledové, následovaný podobně rychlým oteplením. Vědci odhadují, že z této příčiny vyhynulo 85% všech druhů.

Po etapě vymírání se život začal postupně obnovovat, nejdříve se vzpamatoval mořský plankton. Kvůli nedostatku fosilií si ale paleontologové neuměli představit, jak vypadaly další formy mořských tvorů.

Otazník dosud visel zejména nad živočichy z hlubin oceánů. Nové světlo na tuto záhadu vrhnul právě objev mezinárodního týmu expertů.

Mezi tvory společenstva Anji, jak byly organismy z provincie Če-ťiang pojmenovány, vědci identifikovali téměř 100 druhů živočichů. Téměř všechny druhy patřily do skupiny mořských hub. Na základě objevu se tedy autoři výzkumu domnívají, že to byly právě mořské houby, které kralovaly mořím ordoviku.

Druhy hub společenstva Anji byly často velké a komplexní, vytvářející na dně moří celé lesy. Vypadá to tedy, že se houbám dobře dařilo. Podle badatelů je důvodem hlavně vysoká tolerance hub vůči změnám teplot a nedostatku kyslíku. O potravu díky všudypřítomnému rozkladu živočichů neměli starost vůbec.

Přesto, že byly mořské houby před 445 miliony let výrazně nejčastějším zástupcem čínské fauny, našly se ve společenstvu i jiné druhy. Příkladem mohou být loděnky nebo jediný, a tedy velice vzácný, zástupce mořského štíra.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz