Domů     .Top
Amerika byla osídlena o 10 000 let dříve, než se myslelo
Mirka Filipová 17.1.2017

I když se mezi odborníky spekulovalo o dřívějším osídlení severoamerického kontinentu, nejstarší doklady lidské přítomnosti byly až dosud jen 14 000 let staré. Nejnovější výzkum ale přinesl důkazy, že člověk do oblasti dnešní Kanady přišel už před 24 000 lety. .

Ameriku člověk osídlil suchou nohou přes pevninský most v oblasti dnešní Beringovy úžiny. Dále pak pokračoval na jih pravděpodobně podél západního pobřeží kontinentu. Až dosud byli antropologové přesvědčeni, že Nový svět byl kolonizován až před 14 000 lety.

O starším osídlení totiž existovaly pouze nepřímé důkazy – například nálezy zvířecích kostí z jeskyně Bluefish, které mohly, ale nemusely souviset s lidskou aktivitou.

Jeskyně Bluefish se nachází na severozápadě Kanady. Objevena byla v 70. letech 20. století. Od té doby zde proběhlo několik archeologických výzkumů, které na světlo vynesly tisíce fragmentů zvířecích kostí.

Některé ostatky koní, mamutů a bizonů byly datovány až do období před 30 000 lety. Většinou expertů ale nebyly považovány za důkaz, že v jeskyni přebývali lidé.

Přes nedůvěru kolegů se na kosterní materiál zvířat rozhodla podívat profesorka Ariane Burkeová z kanadské Univerzity v Montréalu se svým týmem. Vědci důkladně prozkoumali každý z 36 000 fragmentů kostí.

Mravenčí práce jim sice trvala dva roky, přinesla ale své ovoce. Na 15 úlomcích totiž experti našli vodorovné zářezy – nepopiratelné důkazy lidské činnosti. Rýhy zřejmě vznikly, když lidé stahovali zvířata z kůže a porcovali maso.

Všech 15 kostí s vrypy bylo podrobeno radiokarbonovému datování. Nejstarší z lidmi opracovaných úlomků byl starý 23 000 – 24 000 let. Lidé tedy Ameriku osídlili minimálně o celých 10 000 let dříve, než si antropologové původně mysleli.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz