Domů     .Top
České elektronové mikroskopy pomáhají zachraňovat vikingské památky
Václav Roman 5.10.2016

Elektronové mikroskopy vyráběné v Brně jsou užívány k různým vědeckým účelům, jedním z nich je archeologie a restaurátorství. Využití našly například v norském Oslu.

Mezi nejznámější pozůstatky kultury skandinávských mořeplavců, ze kterých můžeme soudit, jak vypadal jejich život ve společnosti, patří runové písmo, tesané do kamene. Mnohem rychleji podléhají zubu času dřevěné artefakty.

Ty se doslova rozpadají v muzejních sbírkách. V muzeu vikingských lodí v Oslu tak vznikl projekt, který si klade za cíl zachránit cenné dřevěné vikingské památky.

Navzdory názvu muzea nejde o zkoumání dřeva z vikingských lodí, které byly většinou z odolných dubových fošen, ale o záchranu drobnějších dřevěných předmětů, které se v lodích zachovaly.

Vědci z muzea v Oslu již od počátku devadesátých let hledají nejlepší způsob konzervace. Mnohé předměty jsou v katastrofálním stavu a to zejména v důsledku dříve používaných konzervačních metod. K analýze degradačních procesů používají restaurátoři mimo jiné i elektronový mikroskop, přístroj vyráběný v Brně, schopný poskytnout vědcům pohled v rozlišení na úrovni mikrometrů.

Díky detailnímu zkoumání dřevní struktury dřeva lze určit nejen jeho druh, ale i kontrolovat rozsah jeho poškození na buněčné úrovni.

„Prostřednictvím mikrotomografie, tedy 3D skenování, můžeme vidět rozdíl ve struktuře zdravého a poškozeného dřeva,“ uvedl Filip Muknšnábl ze společnosti Thermo Fisher Scientific, který má v Oslu na starosti servis elektronového mikroskopu FEI.

Co je vidět, je možné lépe opravit. Jako nejvhodnější způsob konzervace se ukazuje hloubková penetrace polymery s nanočásticemi, které proniknou hluboko do struktury dřeva a dokážou zpevnit i doslova rozpadající se ztrouchnivělé části.

„Bez elektronového mikroskopu by vědci hledali jehlu v kupce sena. Možnost vidět interakci povrchu dřeva a polymerů, které vědci vytváří, je velká pomoc. Okamžitě po ošetření vidí, zda se zpevnění materiálu vydařilo,“ doplňuje Muknšnábl.

Vikingové v rámci své mytologie věřili v posmrtný život, jehož součástí byly i tradiční pohřební rituály. Mezi neznámější z nich patří tak zvaný královský pohřeb. Tělo vlivného zemřelého válečníka bylo uloženo do lodi, obklopeno různými cennostmi a celá loď byla potopena na moři.

Vylovené předměty z lodí patří mezi nejlépe zachované pozůstatky vikingské kultury.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz