Domů     .Top
Minerály v lidském těle. Proč jsou tak důležité a kde je hledat?
Pavel Šmejkal 26.9.2016

Minerály sice představují pouze asi 3% naší váhy, přesto jsou ale pro správné fungování těla naprosto nepostradatelné. Bohužel si mnoho lidí stále neuvědomuje jejich důležitost pro náš organismus a to i přes to, že dlouhodobý nedostatek minerálů může mít v některých případech fatální následky..

Ovšem nejde pouze o množství jednotlivých minerálů v našem těle, ale i o jejich vzájemný poměr. Lidské tělo obsahuje asi 25 nezbytných minerálů, jejichž dlouhodobý nedostatek může vést k různým zdravotním problémům. Zde jsou ty nejdůležitější:.

Mg

Hořčík neboli magnesium je základním prvkem pro tvorbu energie v živých organismech. Ovlivňuje přes 300 enzymatických reakcí v organismu. Hořčík pomáhá fungování svalů a nervů, udržuje stabilní srdeční rytmus a silný imunitní systém a ve spolupráci s vápníkem také zdravé kosti a zuby.

Magnesium také pomáhá předcházet únavě a vyčerpání a v situacích, kdy je potřeba se soustředit (třeba při práci nebo učení). Jeho nedostatek se proto může snadno stát příčinou zdravotních problémů, jedním z příznaků jsou například časté křeče v nohou.

Ca

Vápník neboli kalcium je asi nejvíce známý pro svůj pozitivní vliv na pevnost a stavbu kostí. Tenhle prvek má ale i další důležité funkce. Vápník totiž prospívá také zubům a má vliv na nervovou soustavu, kde je důležitý zejména pro správné vedení nervových vzruchů.

Pomáhá také při vstřebávání železa a jeho nedostatek tak může způsobit i nedostatek tohoto důležitého prvku. Kromě toho vápník hraje důležitou roli při tvorbě enzymů a hormonů, které regulují trávení a metabolismus.

Nedostatek kalcia se projevuje zubními kazy, odvápňováním kostí či zvýšenou dráždivostí.

K

Draslík je nepostradatelný zejména pro procesy růstu a dělení buněk. Spolu se sodíkem zajišťuje v těle správné hospodaření s vodou, vedení nervových vzruchů, kontrakci svalů a udržování správného srdečního rytmu.

Nedostatek draslíku se může projevovat nejprve svalovou slabostí, bolestmi hlavy, únavou, závratěmi a zmateností.

Na

Sodík hraje roli v udržování tzv. osmotického tlaku buněk a podílí se na kontrole rovnovážného hospodaření s vodou v organismu, vedení nervových vzruchů, kontrakcí svalů nebo udržení normálního srdečního rytmu.

I

Jód potřebujeme hlavně pro správnou funkci hormonů, které mají vliv na tělesný růst nebo odolnost proti zátěži. Tento prvek hraje roli i v metabolismu živin. Zlepšuje také kvalitu kůže, vlasů, nehtů a zubů. Zvýšenou potřebu tohoto prvku mají především těhotné a kojící ženy.

F

Fluor je důležitý především pro kosti a krásný úsměv – jeho nevýznamnější úlohou je ochrana kalcifikovaných tkání proti demineralizaci, napomáhá tvorbě zdravé skloviny a zpomaluje rozvinutí zubního kazu.

Při jeho nedostatečném příjmu proto dochází  ke  zvýšené kazivosti  chrupu. Fluor má také vliv na řadu enzymů.

Velmi důležitá je zdravá a vyvážená strava. Minerální látky najdeme hlavně v ořeších, luštěninách, rybách, některých druzích ovoce a zeleniny, bramborách, mléčných výrobcích, mase a vnitřnostech.

Některé výzkumy však naznačují, že potraviny, které kdysi byly bohaté na minerály, tuto vlastnost pomalu ztrácejí. V roce 2004 Donald Davis společně s týmem výzkumníků z University of Texas analyzoval 43 různých druhů ovoce a zeleniny od roku 1950 do roku 1999 a zjistil snížení obsahu vitamínů, minerálů a bílkovin.

S využitím dat USDA, zjistil, že například brokolice obsahovala v roce 1950 130 mg vápníku. Dnes je to pouze 48 mg. Tento úbytek je pravděpodobně způsoben snahou v zemědělství vypěstovat co největší objem plodin za co nejkratší čas.

To může stát za tím, že i lidé, kteří se snaží jíst vyváženě a průběžně tak doplňovat minerály, jich mohou mít nedostatek. Je tedy vhodné je doplňovat i z jiných zdrojů.

Výborným zdrojem minerálních látek jsou přírodní minerální vody, kde se minerální látky nacházejí ve velmi dobře vstřebatelné formě. Vhodný a vyvážený zdroj minerálů tak mohou představovat přírodní minerální vody.

Cítíte-li se unavení a bez energie, zkuste sáhnout po minerálkách s vyšším obsahem hořčíku, jehož přísun pomáhá předcházet únavě, vyčerpání a stresu. Ze studie Centra pro výzkum a vývoj Fakultní nemocnice Hradec Králové totiž vyplynulo, že každý třetí Čech má hořčíku nedostatek.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz