Domů     .Top
Moderní léky na cukrovku mohou prodloužit pacientům život
Václav Roman 27.5.2016

Odborníci bijí na poplach: do roku 2040 bude na celém světě trpět diabetem 2. typu přes 640 milionů lidí. Celosvětově musí žít s diagnózou této choroby každý jedenáctý dospělý člověk. Přibližně 47 % nemocných o své cukrovce neví.

V České republice je statistika o něco méně neúprosnější. Zrádné onemocnění postihuje zhruba 8 % populace, bez diagnostiky jsou přibližně 2 % lidí.

Diabetes 2. typu ohrožuje člověka z mnoha hledisek. K akutním komplikacím patří zejména hypoglykémie. Nemocní se však potýkají s celou řadou dalších potíží. Organismus je ohrožen poškozením srdce, ledvin nebo očí.

Dále pak poničením funkce různých druhů nervů a syndromem diabetické nohy, jenž může vést až ke ztrátě končetiny. Nejošidnější je, pokud člověk o své nemoci neví. Potíže se pak pozvolna rozvíjejí.

Pokud je léčba zahájena včas a odpovídajícím způsobem, má pacient šanci na normální život bez větších omezení. O úspěšnosti léčby s využitím nového léku empagliflozinu přijel do Prahy přednášet světově uznávaný profesor Bernard Zinman z nemocnice Mount Sinai v Torontu.

Pro posluchače shrnul výsledky nedávné studie, která se zabývala účinností empagliflozinu, který byl předepsán pacientům s diabetem 2. typu: „Při užívaní empagliflozinu byl zaznamenán pokles rizika úmrtí kvůli srdečním problémům o 38 %.

Všeobecné riziko smrti se snížilo o 32 %, navíc až o 35 % poklesla i nutnost hospitalizace kvůli selhání srdečních funkcí,“ komentuje profesor Zinman výsledky, které jsou zajímavé i z ekonomického hlediska.

Cukrovku lze v současné době řešit jednou třídou injekčních léků či podáváním inzulínu nebo tablet. Od roku 2014 lze navíc i v ČR ordinovat moderní léky na cukrovku, tzv. glifloziny. Právě do této skupiny patří empagliflozin.

Moderní léky na cukrovku napomáhají ke zvýšenému vylučování cukru do moči a odtud pryč z těla.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz