Domů     .Video
Budeme někdy cestovat teleportem?
Pavel Šmejkal 23.7.2015

https://www.youtube.com/watch?v=WqCElpLjaBU

Cestování pomocí teleportu jitří fantazií vědců i běžných lidí už celá desetiletí. Vize autorů žánru sci-fi se však pomalu stávají realitou. První teleportaci elementárních částic vědci provedli již v 90. letech minulého století. Znamená to snad, že brzy budou teleportem cestovat i lidé?

Představte si, že máte na dvou odlišných místech dva identické předměty, třeba skleněné vázy. Jednu z váz hodíte na zem a ona se roztříští. To samé se však stane ve stejném okamžiku s druhou vázou, které se nikdo nedotkl.

A pozor. Druhá váza se rozbije naprosto stejným způsobem jako ta první. To znamená, že střepy obou rozbitých váz budou identické.

Na podobném principu je založen zákon kvantové provázanosti částic. Na začátku jsou dvě částice, které jsou od sebe libovolně vzdálené. Jestliže dojde k jakékoliv změně vlastností u jedné, nastane ta samá změna i u druhé.

Jinými slovy elementární částice si dokážou předávat informace rychleji než je rychlost světla, a to bez ohledu na to v jaké části světa se právě nacházejí.

reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz