Domů     .Video
Nad Aljaškou létá větrná elektrárna
Pavel Šmejkal 12.1.2016

https://www.youtube.com/watch?v=kldA4nWANA8

Na světě je první elektrárna, která vyrábí elektrickou energii ve vzduchu. Ve výšce 300 metrů ji nadnáší válcovitý balon naplněný héliem. Sloužit má lidem v těžko přístupných končinách Aljašky. .

Vysoké stožáry větrných turbín zabírají rozsáhlé plochy po celé Evropě, Americe i Číně a stále jich přibývá. Obří lopatky mlýnů vytvářejí specifické dominanty, které jsou často vidět na vzdálenost desítek kilometrů.

Ačkoliv jejich dopad na život ptáků a zvěře není údajně větší, než v případě automobilové dopravy, estetický vliv na vzhled krajiny je značný a není vždy přijímán pozitivně.

Vývojáři z firmy Altaeros Energies, založené před čtyřmi lety na Massachusettském technologickém institutu (MIT) v americkém Bostonu, nyní přišli s revolučním typem větrné elektrárny, která žádný stožár nemá. Jednoduše pluje ve vzduchu!

Turbína elektrárny nazývané BAT (Buoyant Airborne Turbine) je připevněna uprostřed nafukovacího balonu naplněného héliem. Balon ve tvaru dutého válce o průměru přibližně 10 metrů má tři stabilizační křídla, která turbínu natáčejí směrem po větru.

Nespornou výhodou létající elektrárny je možnost využívat energii větrů vanoucích ve velkých výškách. Zatím zvládla pracovat při větru o rychlosti 70 kilometrů v hodině, ale výzkumnicí počítají s tím, že ustojí i nápory o rychlosti 160 kilometrů v hodině.

 

reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz