Domů     .Video
Planetu brázdili obří tučňáci!
Pavel Šmejkal 14.1.2016

https://www.youtube.com/watch?v=kFrimp3aBuk

Před miliony let se po Zemi proháněli tučňáci, kteří dorůstali výšky až dvou metrů a vážili více než metrák. O nově objeveném druhu pojmenovaném Palaeeudyptes Klekowskii před časem informovali argentinští vědci z Muzea v La Platě. .

Kosti obřích tvorů objevili výzkumníci na Seymourově ostrově u Antarktidy. Nalezená sbírka kostí je stará zhruba 37 milionů let. Odhad výšky těchto dávných obřích tvorů provedli vědci podle délky nalezených kostí.

Klíčová při tom byla například kost z letky (tarzometatarzální kost), která měla 9,1 centimetru na délku. „Je to nejdelší kost, jakou jsem kdy viděl. Patří rozhodně obřímu tučňákovi,“ tvrdí zoolog Dan Ksepka z Connecticutu, jenž se na výzkumu podílel spolu s argentinskými vědci.

Na člověka kouká spatra

Při srovnání s dalšími známými druhy tučňáků dospěli vědci k odhadu, že nově objevený druh měřil 195 centimetrů až dva metry. Byl tedy asi o 30 centimetrů vyšší než průměrný člověk. Vážil v průměru 115 kilogramů a denně ulovil a spořádal desítky kilogramů ryb.

Jak uvedl serveru vědec Dan Ksepka z muzea v Greenwich v Connecticutu, odhad výšky dosud největšího tučňáka nemusí být tak úplně přesný. Tito vyhynulí tvorové měli totiž odlišné proporce od dnešních tučňáků.

.

reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz