Domů     .Video
Pozor! Bezobratlí živočichové vymírají
Pavel Šmejkal 8.10.2015

https://www.youtube.com/watch?v=5E4TsarJk7Y

Zatímco lidská populace se za 35 let téměř zdvojnásobila, počet bezobratlých živočichů klesl skoro na polovinu. Jejich vymírání může mít přitom vážné důsledky pro život na celé planetě. Hmyz opylovává rostliny a stromy.

Jestliže jeho množství klesne pod určitou hranici, rostliny nebude mít kdo opylovat, a vegetace bude postupně ubývat. Jestli k tomu skutečně dojde, budou trpět i lidé..

Vědci z Londýnské univerzity se zabývali studiem vymírání bezobratlých, aby zjistili, proč k němu dochází, a jak jej lze případně zastavit. Dlouhodobé zkoumání ekosystémů na území Velké Británie ukázalo, že během posledních čtyřiceti let stavy zdejších motýlů, brouků, včel a vos poklesly o 30 až 60 %.

Masové vymírání bezobratlých živočichů je nebezpečné z několika důvodů. Bezobratlí v přírodě zajišťují rozklad a koloběh živin. Díky nim se živiny dostanou k většímu počtu rostlin. Červy, slimáci a pavouci hubí mnohé škůdce, a to včetně těch, které parazitují na kulturních plodinách.

Jen v USA se na hubení přirozených škůdců ročně vynakládá 4,5 miliardy dolarů. Korýši zase mají podíl na filtraci vody, a zajišťují tak její čistotu. Jejich úbytek způsobil přemnožení sinic a řas.

 

reklama
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz