Domů     .Video
Odkud a kam kráčel ledový muž Ötzi?
Pavel Šmejkal 17.9.2015

https://www.youtube.com/watch?v=-I6YQsNYffc

Je to již více než 20 let, když se náhodným turistům podařilo v ötztalských Alpách nalézt nečekaně zachovanou mumii člověka z doby před 5000 lety. Nález rozpoutal kromě tahanic o vlastnictví mumie i smršť vědeckých pokusů, které díky zachovalosti pozůstatků rozmnožily znalosti o životě našich pradávných předků..

Všechno přitom začalo poměrně obyčejně. 19. září 1991 se manželům Simonovým, kteří tráví dovolenou v Ötztalských Alpách, naskytne při vysokohorské túře ve výšce 3210 m n. m. těsně pod sedlem Hauslabjoch pohled na zmrzlé tělo. Neváhají a nález okamžitě ohlásí na nejbližší horské chalupě.

Domnívají se, že jde o mrtvolu některého z turistů, které zasáhla nedávná lavina. A zpočátku si to samé myslí i přivolaní záchranáři a policisté. Bohužel!

Zvědavost se vyplatila

Nikdo zatím netuší, že pomáhá z ledu osvobodit archeologický nález století. Všichni se domnívají, že jde „jen“ o mrtvého turistu či horolezce. Proto se snaží dostat tělo z ledového příkrovu „běžným“ způsobem  – za pomoci sbíječky a „hrubé“ síly.

Vyzvedávání ostatků nepřeje ani počasí, a tak záchranáři místo dočasně opouštějí, aniž by ostatky mrtvého muže vyzvedli. Jediný, kdo se na místo nálezu vrátí, je známý horolezec Reinhold Messner, který ze zvědavosti pořizuje bohatou fotografickou dokumentaci místa nálezu.

Jeho nápadu následně blahořečí archeologové, když se pracně snaží rekonstruovat původní nález.

Co zůstalo pod sbíječkou?

Částečně uvolněné tělo opět přimrzne do ledu, ale počasí se pomalu umoudřuje. Policisté do platových pytlů naházejí předměty, které sesbírají v okolí, a o nichž si myslí, že jde o zbytky horolezecké výbavy.

Nikdo ani netuší, že se mezi těmito věcmi nachází i přes 5000 let stará sekyrka a další cenné artefakty.

Mezitím se podaří zmrzlé tělo za pomoci sbíječky, krumpáčů a dalších nástrojů vysekat. Bohužel tato operace se podepíše i na samotné mrtvole. Kdosi jí prokopne bedra, dojde k poničení oděvu a také ke zlomení luku, jenž má nalezený muž u sebe.

Archeologové mohou jen plakat zoufalstvím či vzteky.

 

reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz