Domů     .Video
Tiwanaku a Pumapunku: Přístav bez vody a zaniklá říše
Pavel Šmejkal 14.7.2015

https://www.youtube.com/watch?v=UPs_DjaSlZc

Město Tiwanaku původně sloužilo jako přístav. Ale podivné je, že nikde v jeho blízkosti voda není. Nejbližší vodní nádrž, jezero Titicaca, je vzdálené 20 kilometrů. Aby voda dosahovala až k městu, musela by hladina jezera být o dobrých 30 metrů výše, než je nyní. .

Tiwanaku je nejvýznamnější předkolumbovské město Bolívie. Jeho stáří je zhruba 2200 let. Španělský název nynější archeologické lokality je Tiahuanaco nebo také Tiahuanacu. Bývalý přístav leží v nadmořské výšce 3 850 metrů, na okraji rozsáhlé náhorní plošiny Altiplano a je nejvýše položeným městem předkolumbovské Ameriky.

Místo, kam ročně míří tisíce turistů, se nachází zhruba sedmdesát kilometrů od města La Paz, správního střediska celé oblasti a nynějšího sídla bolivijské vlády.

Tiwanaku bylo kdysi královským městem, odkud rozsáhlé říši vládli mocní panovníci. Podle odhadu zde v minulosti mohlo žít až 50 000 obyvatel. Není jasné, k jakému etniku patřili lidé, kteří město postavili, ale jejich království mělo vskutku úctyhodnou rozlohu.

Zahrnovalo část území dnešní Bolívie, Argentiny, severní Chile a zasahovalo i do jižního Peru.

Po zániku království osídlili okolí bývalého města předkové Inků, kteří na troskách dávné říše vybudovali vlastní mocnou civilizaci.

Kámen se vozil na rákosových člunech

Většina domů, chrámů a paláců v Tiwanaku byla postavena z pískovce nebo magmatické horniny andesitu, které se těží nedaleko přístavu Copacabana.

Malé město leží na březích jezera Titicaca a má dnes kolem 6 000 obyvatel. Kamenný lom se nachází několik kilometrů odtud. Stavební materiál se z lomu do hlavního města převážel po jezeře. Vědci se domnívají, že k jeho přepravě patrně sloužily rákosové vory vyztužené balsovým dřevem.

Podobné čluny dodnes zdejší indiáni vyrábějí z rostliny, které se v místním jazyce říká Totora. Její český název zní skřípinec (Schoenoplectus). Jedná se o poměrně rozšířenou rostlinu z čeledi šáchorovitých a na její zástupce skřípinec jezerní a Tabernaemontanův narazíme i u nás.

Indiáni z tohoto rákosu vyrábějí kromě člunů i jednoduchá obydlí, nebo dokonce celé umělé plovoucí ostrovy.

 

reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz