Domů     .Video
Jak odolat spavé nemoci?
Pavel Šmejkal 2.2.2016

https://www.youtube.com/watch?v=vxCA9NpG1lE

Zmapování genů, které zřejmě zodpovídají za menší náchylnost k parazitickému prvoku trypanozomě, jenž v Africe způsobuje smrtelně nebezpečnou spavou nemoc, se podařilo vědecké skupině doc. Marie Lipoldové z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd České republiky.

Badatelé použili pro hledání těchto genů několik myších kmenů, které se liší v reakci na trypanozomovou infekci. Nákaza může propuknout jak u lidí, tak i u jiných savců, a vedle šíření malárie či HIV představuje pro obyvatele subsaharské Afriky velkou překážku v boji s chudobou a ekonomickou a vzdělanostní zaostalostí.

Ročně spavou nemocí onemocní až 30 000 lidí, je infikováno mnoho tisíc kusů dobytka, a to vše má negativní dopad na zemědělství, hlavní zdroj obživy převážně venkovského obyvatelstva. Výzkum těchto nemocí by měl být jednou z priorit celého světového společenství.

Přenašečem trypanozomy (Trypanosoma brucei) je moucha tse-tse. Po píchnutí nakaženou mouchou se trypanozoma lokálně rozmnoží v kůži a následně proniká do krevního oběhu, kde se dále množí a přežívá. Po několika týdnech až měsících prostupuje do orgánů, včetně centrální nervové soustavy, a v neléčených případech způsobuje smrt.

Bohužel se ukazuje, že doposud používané léky jsou mnohdy neúčinné, a to hlavně proto, že se trypanozomy staly k těmto lékům rezistentní.

Africké trypanozomy si osvojily mnoho mechanismů, jak přežívat v nakaženém organismu a unikat imunitnímu systému. Ačkoli infekce trypanozomou vede až ke smrti hostitele, některé savčí druhy s tímto parazitem dokážou úspěšně bojovat.

Odolnost vůči trypanozomové infekci je regulována řadou zatím nepopsaných genů. Jelikož jsou všechny trypanozomy příbuzné a reakce napadených organismů (ať už se jedná o člověka, krávu nebo myš) jsou do značné míry podobné, často se ke studiu infekce používá myší model.

Vědci z Ústavu molekulární genetiky AV ČR nalezli skupiny genů, které jsou zodpovědné za to, že geneticky odlišné myši napadené trypanozomou přežívají různě dlouhou dobu. Některé produkty těchto genů (bílkoviny) se nacházejí v orgánech, jako jsou játra, slezina nebo mozek.

Právě tyto orgány jsou napadeny trypanozomou během infekce. Jiné produkty nalezených genů se zase vyskytují na povrchu buněk imunitního sytému, které jsou nepostradatelné v boji s parazitem.

„ Identifikace genů zodpovědných za odolnost vůči trypanozomám přispěje k porozumění dějů způsobujících spavou nemoc a může vést k novým způsobům, jak překonat selhání imunitního systému v boji s trypanozomou,“ shrnuje nové vědecké poznatky doc. Marie Lipoldová.

reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz