Domů     .Video
Letecký most svobody
Pavel Šmejkal 23.6.2017

https://www.youtube.com/watch?v=CZidBq8QS-g

25. 6. 1948 dal americký vojenský guvernér Berlína Lucius D. Clay povel ke zřízení leteckého mostu pro zásobování „západních okupačních zón“ města, které byly zcela odříznuty sovětskými vojsky, jež úmyslně znemožňovala zásobování ve snaze získat pod svoji správu celé město.

Již 26. června přistálo na letišti Tempelhof ležícím v americkém sektoru první letadlo operace Vittles, Britové započali se zásobováním, tedy s operací Plain Fare o dva dny později a používali svoje vojenské letiště Gatow.

Kromě toho byla část britských zásob distribuována prostřednictvím hydroplánů přistávajících na místních jezerech. Jako piloti sloužili kromě Američanů a Britů i Kanaďané, Australané a Jihoafričané.

Z počátečních 120 tun denně se během týdnů objem zboží velice rychle zvýšil a rekordu bylo dosaženo 16. 4. 1949, kdy bylo doručeno 12 840 tun. Nejčastěji letadla vozila uhlí na topení a výrobu elektřiny (62,8 %), zbytek pak tvořily zásoby benzínu, potravin, léků a obilí.

Součástí dodávek byl i stavební materiál, díky němuž mohla vzniknout další letiště. V září bylo ve francouzském sektoru zprovozněno letiště Tegel.

Letouny přistávaly v pouhých minutových intervalech.

Sověti poznali, že blokádou svých cílů nedokážou dosáhnout, a 12. května 1949 tranzitní spojení opět otevřeli. Letecký most tak skončil.

reklama
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz