Domů     .Video
Hi-tech čočky, které zoomují mrknutím oka
Pavel Šmejkal 31.5.2017

https://www.youtube.com/watch?v=MsJkUzTiMkA

Mít zrak jako ostříž nebo alespoň odložit brýle. To vše by mohly v budoucnu nabídnout speciální kontaktní čočky, které obsahují extrémně tenké reflexní teleskopy. Aktivují se mrknutím a umožňují jednoduše přiblížit, nebo oddálit pozorovanou scénu. .

Na konceptu teleskopických kontaktních čoček pracují vědci ze Švýcarského federálního technologického institutu v Lausanne, ale na jejím financování se podílí i americká DARPA (Agentura pro výzkum pokročilých obranných projektů).

Čočky byly původně určeny pro vojáky, ale jejich tvůrci vidí uplatnění spíše u pacientů s poruchami a onemocněními zraku.

„Myslíme si, že jsou tyto čočky velkým příslibem pro slabozraké a pacienty s věkem podmíněnou makulární degenerací,“ uvedl jeden z autorů čoček Eric Tremblay.

Toto onemocnění je přitom nejčastější příčinou těžké ztráty zraku u starších lidí. Zařízení zvětšuje objekt 2,8krát, což znamená, že by se tito pacienti s jeho pomocí obešli bez dalších podpůrných pomůcek, jako jsou různé lupy na čtení, televizní lupy nebo kapesní dalekohledy.

 

reklama
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz