Domů     .Video
Platidlo i sběratelský kousek
Pavel Šmejkal 2.2.2017

https://www.youtube.com/watch?v=cgmjCvLI3Dc

Mince jsou jedním z nejdéle trvajících prostředků obchodu. První ražbu mincí uskutečnili v Malé Asii na území dnešního Turecka Lýdijci v roce 640 př. n. l. Skutečného rozkvětu však dosáhly ražené mince asi o 40 let později, kdy se díky Řekům rozšířily do dalších částí světa.

Zhruba v roce 500 př. n. l. začínají Číňané razit mince z jiných než ušlechtilých kovů (stříbro, zlato). Začínají používat například měď. Současné mince se vyrábějí ze směsi mědi, niklu, hliníku a jiných běžných kovů.

Dnešní mince sice jsou nepostradatelnou součástí měnového systému, ovšem samotné mince mají hodnotu pouze kovu, ze kterého jsou vyrobené. Nominální hodnotu určuje a garantuje stát, jinak by se jednalo o pouhý kousek kovu s obrázkem.

Sběratelské a pamětní mince se i nadále razí buď ze stříbra, či ze zlata. Jedním z užívaných materiálů je bílé stříbro. To se nejprve odlévá do bloku, z něhož se postupně vyválcuje plech o požadované tloušťce.

Poté se z něj vyrazí prázdné mince, které následně postoupí úpravu olemováním a vyleštěním. Během výrobního procesu se stříbro stává křehkým, a mince se proto musí žíhat, aby se této nežádoucí vlastnosti zbavily.

Obrázek a text, který bude na minci umístěn, prochází schvalovacím procesem a poté je za pomoci počítače vytvořen sádrový předobraz mince o velikosti 27 cm. Postupným zmenšováním a upravováním vzniknou nakonec negativní matrice ve velikosti mince, a to jak rubová, tak lícová strana.

Posledním krokem je samotná ražba. Obě strany se razí současně a lis (kvůli přesnosti vyobrazení) udeří do mince dvakrát.

reklama
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz