Domů     .Video
Proč je hořčík důležitý?
Pavel Šmejkal 2.11.2015

https://www.youtube.com/watch?v=LGMTj44-5zw

Hořčík, neboli magnesium, je prvek, jenž je v lidském těle nepostradatelný pro získávání energie a všechny reakce, které s přeměnami energie v těle souvisí. Od správné funkce svalů, přenos vzruchu, správné fungování nervové tkáně, tvorbu bílkovin až třeba po reakce důležité pro ochranu těla před toxickými projevy zevního prostředí.

Bohužel přes velké rozšíření hořčíku v zemské kůře (je to šestý nejběžnější prvek) trpí téměř 30 % lidí jeho nedostatkem. Podle lékařů je to způsobeno tím, že se snižuje množství hořčíku přijímané přirozenou cestou v potravě. Kupříkladu chemická hnojiva snižují schopnost rostlin přijímat hořčík z půdy.

Roli hraje také skladba jídelníčku, v němž se vyskytuje příliš mnoho potravin bohatých na cukr a tuk. Hořčík je díky tomu vázán ve střevech a nemůže se vstřebávat do krve. Navíc jíme málo syrového ovoce a zeleniny.

Nepřítelem hořčíku je také alkohol, káva nebo třeba antikoncepce. Jedním z nejčastějších a nejsnáze rozpoznatelných symptomů nedostatku hořčíku jsou svalové křeče v nohách..

Hořčík je ideální přijímat – stejně jako ostatní vitaminy, minerály a další tělu prospěšné látky – v přirozené formě, tedy ze stravy a minerální vody. Ve stravě je hořčík hojně zastoupen například v zelené listové zelenině, celozrnných výrobcích, luštěninách a oříšcích.

Vyskytuje se i v tmavé čokoládě. Ideálním zdrojem hořčíku je pak především minerální voda, která hořčík obsahuje v dobře dostupné formě a příjem magnesia si lze velmi snadno kontrolovat na základě údajů z etiket. Vhodné jsou minerální vody s vyšším obsahem magnesia a nízkým obsahem sodíku.

reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz