Domů     .Video
Vasa šla ke dnu hned po vyplutí
Pavel Šmejkal 24.4.2013

https://www.youtube.com/watch?v=UyEWEt1s6RQ&feature=related

24. dubna 1961 byla z mořského dna vyzdvižena švédská válečná loď Vasa. Postavil ji v letech 1625 – 1628 holandský stavitel Henrik Hybertsson na příkaz krále Gustava II. Adolfa (14594 – 1632). Šlo o jednu z největších a nejlépe vyzbrojených lodí své doby.

Ovšem vysoká a bohatě zdobená nástavba se dvěma dělovými palubami významně snižovala stabilitu lodi, proto byla na dno Vasy umístěna zátěž v podobě kamenů.

Na první plavbu Vasa vyrazila 10. 8. 1628. Poté, co vypálila slavnostní salvu a opouštěla přístav, zasáhly ji dva poryvu větru, kterým nedokázala odolat, naklonila se tak, že dělovými otvory nabrala vodu, a potopila se!  Zahynulo nejméně 30 námořníků.

Během prací spojených s vyzdvižením lodi byly objeveny ostatky 12 lidí, z nichž dvoje patřily mladým ženám.

Loď je nyní vystavena ve švédském muzeu a je konzervována speciálními látkami. Nejdůležitější byl polyetylenglykol, který prostupuje dřevem a postupně nahrazuje vodu. Konzervace trvala několik let a stále pokračuje, neboť za léta na dně se v trupu Vasy nahromadilo množství síry, jež s kyslíkem reaguje a vytváří kyselinu sírovou, která dřevo dále poškozuje.

Restaurátoři a archeologové si tak neustále lámou hlavu s tím, jak Vasu definitivně zakonzervovat, aby přečkala další staletí.

Předchozí článek
Další článek
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz