Domů     Příroda
Řez Arizonou: Symbol všech kaňonů
Martin Janda 18.3.2023

Příroda je umělec, který nespěchá. Se svými díly si dává na čas, ta však nakonec stojí za to. Takový Grand Canyon, známý útvar ležící na jihozápadě USA, vznikal 6 000 000 let. Těžko odhadnout, kolik vody zatím uplynulo v řece Colorado, která jej jako nástroj sochaře vytvořila..

Grand Canyon neboli Velký kaňon je 446 kilometrů dlouhý (jako kdybyste jeli z Plzně do Ostravy), v některých místech až 29 km široký (vzdálenost odpovídající cestě z Prahy do Kladna) a největší hloubka v něm dosahuje 1600 metrů.

Před objevením Ameriky Evropany byl obydlen domorodými Indiány. Obvykle je považován za nejhlubší kaňon světa, ale tento primát mu nepatří. Měření se různí, podle některých jsou nejhlubší peruánští Huascarán a Colca nebo jeden z čínských kaňonů, který na důkladnější probádání teprve čeká.

Některé prameny dokonce za kaňon považují Atlantský oceán. Každopádně Grand Canyon je zcela jistě nejpopulárnější.

Z Grand Ganyonu dýchá prastará historie naší planety. Jsou tu totiž odkryty prvohorní, ba i starohorní vrstvy hornin. Kdysi v dávných dobách zde byla velká jezera. Vodní eroze udělala své a odkryla mnoho geologických jílových, pískových a kamenných vrstev, což vytváří charakteristickou strukturu tohoto útvaru s převažujícími odstíny červené.

Geologická vrstva na dně kaňonu je stará dvě miliardy let, je tedy doslova rájem pro geology.

Eroze a sesuvy s dalšími přírodními pochody neustále proměňují tvář zdejší krajiny a hloubku i šířku kaňonu. Zdvih plošiny však nebyl stejnoměrný a tak je část na sever od řeky o 300 metrů vyšší než část jižní.

Teploty v severní části jsou průměrně nižší, protože ta je ve vyšší nadmořské výšce, až kolem 2 400 metrů. Během zimních měsíců jsou v celé oblasti běžné vysoké sněhové srážky.

Neobvyklá přírodní scenérie odedávna přitahovala pozornost lidí. Už před příchodem Evropanů zde žili Indiáni, kteří oblast obývají dodnes. Prvními Evropany, již Grand Canyon spatřili na vlastní oči, byli Španělé v roce 1540.

Moc velkou radost z něj však asi neměli, kaňon pro ně představoval zásadní překážku při jejich cestě za bájnými indiánskými nalezišti zlata. Po několikatýdenním průzkumu se vyhladovělá výprava musela obrátit a vrátit se zpět.

Na důkladnější průzkum kaňon čekal až do roku 1893, kdy sem se svým týmem dorazil americký veterán John Wesley Powell (1834 – 1902). Ten dokonce se svými muži sjel na pramicích divoké peřeje v kaňonu. Ovšem tři členové výpravy nebezpečný výlet zaplatili životem, když je zavraždili Indiáni.

Informace, které expedice přinesla, veřejnost uchvátily natolik, že ke Grand Canyonu začaly brzy proudit houfy turistů. V roce 1893 zde pak byla zřízena přírodní rezervace, později i národní park.

Dnes část kaňonu spravuje domorodý kmen Hualapajů. Ti se podle amerických zákonů nemusejí přizpůsobovat pravidlům vládnoucím v národním parku. Vzhledem k tomu mohou na jejich území například létat vrtulníky pod úrovní skalních stěn, což je v jiných částech zakázáno. Řada dobrodruhů tuto možnost s oblibou využívá.

Grand Canyon je v současnosti velmi vyhledávanou turistickou atrakcí. Ročně jej navštíví 5 000 000 lidí. Zvláště oblíbený je rafting na dně kaňonu. To je dostupné pěšky, na hřbetě mul, nebo i na výletních lodích.

Pěší túry dolů k řece jsou však určeny pro zdatné turisty, kteří mají dostatečnou fyzickou kondici. Výpravy trvají jeden i více dní a nejsou oficiálními představiteli parku doporučovány kvůli velkým vzdálenostem, velkému převýšení i možnosti přehřátí organismu, protože v dolní části panují vyšší teploty.

Však také více než 50 lidí zde zaplatilo přecenění svých sil životem, dalším se stal osudným pád do hluboké propasti.

Od roku 2007 má Grand Canyon novou turistickou atrakci. Je jí vyhlídková plošina se skleněnou podlahou zvaná Skywalk. Lávka má tvar podkovy, která vyčnívá do prostoru do vzdálenosti 20 metrů od skalního okraje.

Lávka leží ve výšce 1220 metrů nad údolím řeky Colorado, bylo na ni spotřebováno 90 tun speciálně tvrzeného skla z Německa. Plošina snese podle konstruktérů zatížení odpovídající hmotnosti nejméně 70 letadel typu Boeing 747, přesto vkročení na ni vyžaduje nemalou dávku odvahy.

Vstupné na lávku začíná na 26 dolarech a turista dostane i speciální návleky, aby se sklo na podlaze nepoškrábalo.

FOTO: TAUCK.COM, grandcanyonwest

Související články
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidnatější metropole, Šanghaj, se za poslední století propadla o více než tři metry… K tomuto závěru došel tým čínských odborníků po detailním prozkoumání 82 měst, včetně […]
V roce 2023 stoupla globální hladina oxidu uhličitého na 419 částic na milion, což je přibližně o 50 % více než před průmyslovou revolucí. To znamená, že ve vzduchu je zhruba o 50 procent více molekul oxidu uhličitého než v roce 1750. A jak se oxid uhličitý hromadí v atmosféře, zachycuje stále více tepla, což […]
Ostrov Morgan Island, nacházející se u pobřeží Jižní Karolíny, nedostatkem turistického zájmu netrpí. Krouží kolem něj řada vyhlídkových lodí, žádný člen jejich posádky však na ostrov, posetý vzrostlými duby a hustými křovinami a disponující písečnými plážemi, vstoupit nesmí. Jeho obyvateli jsou totiž opice. Jasně viditelné cedule lidem vstup na ostrov zakazují. Obývají jej totiž makakové […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz