Domů     Medicína
V ČR žije přes milion diabetiků
Dagmar Garciová 19.4.2021
Foto: stevepb / pixabay

Diabetes mellitus neboli cukrovka – nemoc, již nelze vidět a která nebolí. V České republice jí trpí více než 800 tisíc lidí, dalších 250 tisíc o svém onemocnění neví. Počty diabetiků každoročně dramaticky rostou, a to nejen u nás, ale i ve světě.

Cukrovka nebolí, a proto ji lze snadno podcenit. Právě prevence a důsledná léčba jsou u ní ale klíčové. Neléčený diabetes totiž může vést k vážným zdravotním problémům včetně slepoty, selhání ledvin či cévních onemocnění.

Jeho včasné rozpoznání pomůže zpomalit rozvoj těchto problémů nebo jim dokonce zcela předejít. Hlavním ukazatelem ke stanovení diagnózy je změření hladiny cukru v krvi. Tu zjišťuje praktický lékař v rámci preventivních prohlídek, je ale možné nechat si ji orientačně změřit i v některých lékárnách.

Pravidelné měření hladiny cukru je důležité nejen pro ty, kteří se s diabetem léčí, ale pomůže odhalit a včasně zachytit i tzv. prediabetes, tedy stav, kdy lze ještě změnou životního stylu rozvoji cukrovky zabránit a vrátit se k plnému zdraví.

Diabetes a obezita úzce souvisí

Diabetes je v současnosti jedním z nejrozšířenějších civilizačních onemocnění. Ve světě žije s touto diagnózou přes 463 milionů dospělých a podle prognóz by měl tento počet do roku 2040 vyšplhat až na 629 milionů.

Enormní nárůst prokazatelně souvisí s nadváhou a obecně se špatnou životosprávou, v níž dominují nezdravá strava a nedostatek pohybu. Přestože rozlišujeme dva typy cukrovky, až 85 % nemocných se léči s diabetem 2. typu, který úzce souvisí právě s nezdravým životním stylem.

Cukrovka se přitom netýká pouze dospělých, stále častěji se objevuje i u dětí. Důvodem je rovněž narůstající obezita mezi nejmenšími a nevhodné stravovací a pohybové návyky, které vznikají právě v dětském věku.

ZP MV ČR tématu dětské obezity věnovala další ze série svých edukativních podcastů Zdraví v kostce, kterými chce zvýšit povědomí o zdravotních tématech a prevenci civilizačních nemocí.

Pacientům s diabetem přispíváme z Fondu prevence až 2000 Kč na nízkosacharidovou dietu (nikoliv na potraviny, které cukr normálně neobsahují) při diagnostikovaném diabetu a při léčbě inzulínem, dospělým přispějeme až 500 Kč a dětem až 1500 Kč i na nákup zdravotnických prostředků jako jsou např. dezinfekční prostředky na kůži nebo odstraňovač náplastí (sprej či napuštěné roušky), diagnostické proužky (z krve), obuv pro diabetiky či glukometr,“ říká tisková mluvčí zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR Hana Kadečková.

Další článek
Související články
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
Antibiotika jsou názorným dokladem toho, že ani nápad pečlivě okopírovaný od přírody nemusí v rukou člověka fungovat stejně dobře a vytrvale. Účinnost těchto léků už nějakou dobu povážlivě klesá, a tak se hledají náhrady. Kde? Samozřejmě zase v přírodě. Slabiny antibiotik jsou především upozorněním, že bychom měli patenty přírody zkoumat podrobněji a v širších souvislostech. […]
Minimozky vypěstované v laboratoři pomáhají vědcům studovat poškození buněk způsobené traumatickým poraněným mozku a dávají odpověď na otázku, proč úraz hlavy a otřesy zvyšují riziko rozvoje demence u lidí. Jako minimozky jsou označovány mozkové organoidy, shluky mozkových buněk o velikosti špendlíkové hlavičky. Nejedná se tedy o dokonale miniaturizované verze lidských mozků. Jsou však schopné zachytit […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz