Domů     Medicína
Jak se pohybují spermie?
Pavel Polcar 4.8.2020

Do nedávné doby vědci přesně věděli, jak se pohybují spermie v ejakulátu. Nyní však skupina badatelů přišla s novou studií, a tak musela být dosavadní přesvědčení přehodnocena.

Díky špičkovému vybavení výzkumníci zpochybnili více než 300 let starý popis pohybu, který zaznamenal na svém mikroskopu Antoni van Leeuwenhoek (1632-1723), a sice, že když má spermie ocásek, pohybuje se s jeho pomocí vlnovitě, podobně jako úhoř ve vodě.

Leeuwenhoek je pro své objevy mikroorganismů, spermií, krevních buněk, svalových vláken a dalších mikroskopických útvarů nazýván „otcem mikrobiologie“.

Vše je však jinak. Mezinárodní vědecký tým specialistů z Mexika a anglického Bristolu zveřejnil tvrzení, že je to pouhá optická iluze a že je pohyb spermií jiný – složitější a neméně zajímavý. Přestože se může zdát, že k pohybu slouží převážně bičík, spermie se pohybuje spíše komplexním stahováním.

Výzkum prováděl jeho vedoucí Hermes Gadelha na nejnovějším typu 3D mikroskopu. Spermie byly filmovány kamerou snímající až 55 tisíc snímků za vteřinu. Vědci přitom měli k dispozici zařízení pohybující vzorkem semene nahoru a dolu, díky čemuž získali trojrozměrné záběry.

Lidské spermie si našly cestu, jak se při plavání otáčet kolem své osy – podobně jako se vydry hravě honí ve vodě,“ prohlásil ke studii Gadelha. Vědci vlastně zjistili to, že je bičík spermie excentrický, kroutí se na jednu stranu, spermie by se tak měly pohybovat v kruhu, ale přitom si našly způsob, jak plavat rovně.

Opravdu to může vypadat jako úhoři ve vodě,“ řekl Gadelha. Synchronizované otáčení skutečně může vyvolat tento dojem, ale není tomu tak. „Spermie si tak podle něj našly způsob, jak vytvořit symetrii z asymetrie,“ dodává vědec.

Zjednodušeně by se dalo říct, že se hlavička spermie natáčí ve směru plavání podle toho, jak se bičík otáčí.

Výzkumníci pevně věří, že jejich objev najde využití při léčbě neplodnosti, protože je důležité vědět, jak přesně spermie fungují. „Pokud dokonale nerozumíme tomu, jak tento proces funguje, jak potom můžeme doufat, že vyřešíme všechny závažnější problémy, včetně neplodnosti?“ dodal na závěr vedoucí práce.

Související články
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
Antibiotika jsou názorným dokladem toho, že ani nápad pečlivě okopírovaný od přírody nemusí v rukou člověka fungovat stejně dobře a vytrvale. Účinnost těchto léků už nějakou dobu povážlivě klesá, a tak se hledají náhrady. Kde? Samozřejmě zase v přírodě. Slabiny antibiotik jsou především upozorněním, že bychom měli patenty přírody zkoumat podrobněji a v širších souvislostech. […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz