Domů     Historie
Hirošima a Nagasaki: Kaňky na historii USA i Japonska

komerční sdělení

Většině lidí, kteří ve škole dávali pozor na hodinách dějepisu, přeběhne při slovech Hirošima a Nagasaki mráz po zádech. Do konce 2. světové války přitom šlo o dvě úplně obyčejná japonská města, jenže pak se v hlavách amerických generálů a prezidenta Harryho Trumana zrodil ďábelský plán.

Právě letos ve dnech 6. a 9. srpna uplyne přesně 75 let od chvíle, kdy na Hirošimu a Nagasaki dopadly atomové bomby, nesené americkými bombardéry. Spojené státy se tak snažily hrůznou a krvavou, ale efektivní tečkou ukončit 2. světovou válku na dálném Východě.

Zatímco v Evropě už v té době bylo možné konflikt považovat za ukončený (i když související zvěrstva se přirozeně děla ještě měsíce i roky po něm), Japonsko se s ultimátem definovaným Postupimskou dohodou nehodlalo smířit.

Důsledky pádu jaderných pum, označených jmény Little Boy (Chlapeček) a Fat Man (Tlusťoch), byly katastrofální. Desítky tisíc lidí zemřely na místě, další desítky tisíc jich pak umíraly v následujících měsících.

A právě na téma svržení jaderných bomb (mimochodem, šlo o jediné dva případy použití atomových zbraní ve 2. sv. válce) bude při příležitosti zmíněného výročí vysílána dokumentární série pod souhrnným názvem Hirošima a Nagasaki, v níž se diváci dostanou na klíčová místa v čase i prostoru, a kde si štáb i dotazování odborníci položí nejednu otázku týkající se možného právního a etického ospravedlnění útoků.

Někdo by možná řekl, že účel světí prostředky, ale opravdu přitom muselo zemřít tolik nevinných lidí?

Předměty a události, které mají pro Japonce zásadní význam, nesou vlastní specifické označení. Jedním z nejznámějších příkladů je kromě karóši (smrti z přepracování) také hibakuša, což je slovo označující přeživší jaderných výbuchů (které doslova znamená „lidé zasažení explozí“).

Jedním z nejznámějších hibakuša byl Cutomu Jamaguči, který se nacházel v blízkosti epicenter výbuchů v obou městech. Nešlo zdaleka o jediného „dvojitého přeživšího“ (nidžú hibakuša), ale dožil se ze všech asi nejvyššího věku. Zemřel v roce 2010 ve věku nedožitých 94 let.

Jedním z mement atomového výbuchu v Hirošimě je tzv. Atomový dóm (či Hirošimský památník míru), který byl nejbližší stavbou u epicentra výbuchu. Tato budova jako jediná přestála americký útok a její torzo v Hirošimě stojí dodnes.

Zajímavostí je, že budovu navrhl a postavil více než 30 let před shozením bomb český architekt Jan Letzel, který v Japonskou dlouhodobě působil.

Na dokumentární filmy z cyklu Hirošima a Nagasaki, vysílané při příležitosti 75. výročí obou smutných událostí, se čeští diváci mohou podívat každý všední večer vždy od pondělí 3. srpna ve 21:00 na kanále Viasat History.

Trailer:

https://youtu.be/Vu7uIwmY8Cc

Související články
V rašeliništi na severozápadě Dánska objevili zemědělci před více než sto lety kostru muže, který zemřel před asi 5 200 lety. Podle místa nálezu dostal jméno Vittrupský. Je na něj nahlíženo jako na méně známého Ötziho. Výzkumníkům se nyní podařilo zjistit, odkud pocházel a proč musel zemřít tak násilnou smrtí. Vittrupský muž má se slavnějším […]
Vědců s českým původem, kterým by byly věnovány samostatné kapitoly v zahraničních učebnicích, není příliš mnoho. Přesto však lze mezi našimi krajany takové najít. Jedním z nich byl antropolog Aleš Hrdlička. Humpolec na Vysočině není proslulý jen tím, že se tam odstěhoval jistý Hliník. Desetitisícové město se může pochlubit několika slavnými rodáky. Z Humpolce pocházel […]
S osadami táhnoucími se od Irska až po Turecko, si jedna z nejznámějších kultur v době železné zcela podmanila svět. Kromě mistrného zpracování kovů totiž rozmlouvala s bohy. Zvláštní rituální „mocí“ oplývala zejména zvláštní společenská vrstva známá jako druidové, tedy tajemní kněží, kteří se těšili nesmírné úctě celého starověkého světa. Kromě náboženských záležitostí ale zastávali […]
V německém Norimberku bylo před zahájením stavebních prací objeveno osm morových jam, obsahujících ostatky nejméně 1000 obětí této smrtící epidemie. Podle archeologů by tak společně mohly tvořit největší masový hrob, jaký kdy byl v Evropě odhalen. Jako mor je označováno vážné infekční onemocnění způsobené bakterií Yersinia pestis. První morová epidemie propukla v roce 541 v […]
Obří lidoop známý jako Gigantopithecus blacki měřil téměř tři metry na výšku a vážil kolem 270 kg. Druh přežíval dva miliony let v hustých čínských lesích, kde se živil žvýkáním ovoce a listů. Před 215 000 lety však došlo k jeho vyhynutí. Má se za to, že za to mohly změny klimatu. Nejnovější studie přináší […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz