Domů     Medicína
4 nejčastější chyby při používání inhalátoru
Dagmar Garciová 31.7.2020

U lidí, kteří trpí potížemi dýchacího ústrojí, je nepostradatelným pomocníkem inhalátor. Aby inhalátor plnil svou funkci a pacienti mohli získat plnohodnotnou léčbu, je potřeba správně inhalovat.

Přes 50 % pacientů v ČR však užívá inhalátor špatným způsobem, jejich nemoci se tak nedostává potřebné léčby a mohou ji tím i negativně ovlivňovat..

Jedním z velmi častých respiračních neboli dýchacích onemocnění, kdy lidé využívají léky podávané prostřednictvím inhalátoru, je astma. S tímto celosvětově známým onemocněním se potýká více než 14 % populace v Evropské unii, z toho přibližně 500 tisíc jich je v České republice diagnostikováno a dalších 250–300 tisíc o své nemoci zatím nic netuší.

Obecně lze říct, že se jedná o chronické zánětlivé onemocnění dýchacích cest, které se projevuje dušností, pískoty, pocitem tíže na hrudi a kašlem. Při léčbě astmatu lékaři předepisují tzv. udržovací léčbu, při které pacient pomocí inhalačního systému (inhalátoru) pravidelně vdechuje léčivo, a to pak působí přesně tam, kde je potřeba.

Možná to zní jednoduše, ale přesto se lidé běžně dopouštějí chyb, které mají pak nemalý vliv na průběh jejich léčby. A s jakými chybami se můžeme při inhalování nejčastěji setkat?

Chyby v užití inhalátoru je možné rozdělit na ty, které jsou obecné a jsou společné pro všechny typy inhalátorů, a na specifické, přiřazované jednotlivým druhům inhalátorů. Zde jsou čtyři univerzální chyby objevující se při běžném užití jakéhokoliv typu inhalátoru:.

1. Nevydechnutí před nádechem

První chybou, kterou lidé často dělají, je to, že zhluboka nevydechnou předtím, než užijí inhalátor. Proto před každým použitím inhalátoru vždy nejdříve plně vydechněte mimo inhalátor, co nejvíc to jde.

Tím vytvoříte v plicích více místa pro následující hluboké vdechnutí léčivé látky z inhalátoru. Inhalovaný lék se tak lépe dostane do dýchacích cest a bude nejúčinnější.

2. Nezadržení dechu na doporučenou dobu

Ihned po hlubokém vdechnutí léku při inhalaci je rovněž důležité nezapomenout na následné zadržení dechu, a to nejméně po dobu 5 sekund. Dýchací cesty jsou v tento moment totiž v klidovém režimu, což dává léku více času usadit se v plicích a účinkovat.

Ideální je zadržet dech na 5–10 sekund, ale pokud to není možné, snažte se vydržet tak dlouho, dokud se budete cítit pohodlně.

3. Vydechování do inhalačního systému

Další častou chybou bývá rovněž vydechování zpět do inhalátoru. Proto poté, co zadržíte dech nejméně na 5 sekund, aby se vám látka dostala do plic, vyjměte inhalátor z úst a vydechněte mimo něj.

4. Neobemknutí inhalátoru rty

Poslední chybou, kterou lidé dělají, je také to, že neobemknou inhalátor rty. Proto se vždy, než použijete inhalátor, ujistěte, že jsou vaše rty pevně sevřeny kolem náustku inhalátoru, aby dávka neunikla do prostoru, kde ztrácí na významu.

Videa k jednotlivým typům inhalátorů zde: https://www.mujinhalator.cz/

Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz