Domů     Příroda
Digitální ilustrace zachycující přírodu
Pavel Polcar 28.7.2020

Jak lze vytvářet ilustrace divoké přírody pomocí technologií, ukazuje nová výstava z cyklu Příroda v ilustraci v Národním zemědělském muzeu Ohrada.

Letošní 12. ročník je věnován dílu mladé ilustrátorky Martiny Nacházelové, která ve své tvorbě zachycuje zejména život ptactva. V zámeckých expozicích jsou rovněž k vidění vzácné vycpaniny ptáků, pocházející z první poloviny 19. století. Výstavu Příroda v ilustraci je možné zhlédnout od 1. srpna do 31. října.

Martina Nacházelová (*1990) patří k takzvané nové generaci umělců. Při své tvorbě využívá především moderní technologie, konkrétně digitální malbu ve Photoshopu. Vystudovala zoologii a jejím velkým koníčkem je pozorování ptáků, tzv.

birdwatching. Ptáci jsou rovněž hlavním námětem jejích ilustrací. Přes svůj mladý věk se již může pochlubit řadou úspěchů, mezi které patří i vítězství v soutěži Věda je krásná pořádané Přírodovědeckou fakultou Univerzity Karlovy v Praze.

Ilustrace mladé umělkyně mohou milovníci přírody obdivovat například v Hnízdním atlasu ptáků Evropy, který vyjde na podzim roku 2020 a pro který poskytla ilustrace bez nároku na honorář. „Digitální kreslení se s rozvojem technologií stává čím dál tím populárnější jak mezi profesionály, tak mezi lidmi, co si kreslí jen tak, pro radost.

Oproti tradiční malbě na papír nebo plátno má řadu výhod, a tím nemyslím jen tlačítko zpět. Digitální obrázek je snadno využitelný v digitálním prostředí, snadněji připraven k tisku a snadněji se pošle například zákazníkovi přes půl světa.

A to bez nutnosti skenování, které je například u velkých formátů poměrně obtížné. A s velkou pravděpodobností se ve skenu ztratí některé barevné detaily,“ říká ilustrátorka.

Kromě samotných ilustrací ptactva je na nové výstavě možné v expozicích zámku Ohrada zhlédnout také rozsáhlou sbírku vzácných dermoplastik ptáků. Některé dermoplastické preparáty pocházejí z první poloviny 19. století, a lze je tak považovat za nejstarší sbírkové předměty Národního zemědělského muzea.

Ornitologická sbírka, jež je nyní součástí podsbírky Zoologie, je uložena právě v muzeu lesnictví, myslivosti a rybářství na zámku Ohrada u Hluboké nad Vltavou. Sbírka obsahuje také vejce, hnízda a v malé míře i trus a vývržky ptáků převážně ze střední Evropy.

Martina Nacházelová – koliha severní (Numenius borealis)

Prokazatelně nejstarší dochované sbírkové předměty jsou preparáty supů bělohlavých (Gyps fulvus) z roku 1844. K nejcennějším patří preparáty čírky úzkozobé (Marmaronetta angustirostris), které jsou dokladem jediného výskytu tohoto druhu na našem území v roce 1892. Cenné jsou rovněž tmavé formy puštíka bělavého (Strix uralensis) ze Šumavy, které byly v roce 1851 mylně popsány jako samostatný druh – sůva šumavská (Strix sumaviensis).

Ve sbírce nalezneme mnoho dalších vzácných druhů, např. sýkoru azurovou (Cyanistes cyanus), stepokura kirgizského (Syrrhaptes paradoxus), dropa velkého (Otis tarda) a malého (Tetrax tetrax), skalníka zpěvného (Monticola saxatilis), raroha jižního (Falco biarmicus), rybáka bahenního (Chlidonias hybridus) a řadu dalších.

Za zhruba 180 let své existence se ohradská ornitologická sbírka rozrostla na jednu z nejrozsáhlejších sbírek ptáků v České republice,“ doplňuje ředitel Národního zemědělského muzea pobočka Ohrada Jiří Houdek.

Výstavní cyklus Příroda v ilustraci probíhá v Národním zemědělském muzeu Ohrada již od roku 2004. Jeho cílem je postupně představovat naše přední ilustrátory knih o přírodě formou samostatné výstavy. Návštěvníci jsou blíže seznamováni s osobností autora, jehož dosud znali jen z reprodukcí jeho výtvarných děl.

Do cyklu jsou zařazováni jak autoři zabývající se vědeckou ilustrací, tak ilustrátoři populárně naučných knih a beletrie s tématikou přírody.

Předchozí článek
Související články
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla vědcům […]
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze spustila nový bakalářský studijní program zaměřený na problematiku klimatických změn a minimalizaci jejich dopadů na společnost a přírodu. Program Omezování klimatických změn je navržen tak, aby ze studentů vyrostli skuteční experti připravení vyvíjet nové technologii a navrhovat udržitelné řízení zdrojů. Nový program nabízí unikátní kombinaci chemického, technologického a manažerského vzdělání, […]
Klíšťata rozhodně už dávno nejsou druhem, který by preferoval venkovské prostředí. Zlotřilí paraziti ovládli i města a jejich nebezpečnost se zde ještě zvýšila. V každém krajském městě sbírali vědci klíšťata v parcích a zjišťovali, nakolik jsou pro člověka nebezpečná. Nyní vyhodnotili výsledky za loňskou sezonu a vyplynulo z nich, že klíšťata v městských parcích jsou […]
V roce 1989 objevil dnes již zesnulý paleontolog Bill Mueller, spolu s amatérským sběratelem Emmettem Sheddem, ve formaci Cooper Canyon v severozápadním Texasu fosilie, které patřily novému druhu aetosaura, archosaurního plaza, který žil v období pozdního triasu (před 233 až 201 miliony let). Nepodařilo se jim však rozluštit jeho evoluční historii. Až nyní vědci přichází […]
Nejnáročnějším obdobím roku pro ptáky nebývá překvapivě zima, ale hnízdění. Během péče o mláďata zhubnou až o pětinu své váhy. A to je pak ještě čeká energeticky podobně náročné přepeřování.   Odborných studií, které by se zabývaly celoročním krmení ptáků, není mnoho. Navíc si často protiřečí nebo již nejsou aktuální. V zásadě ale převažuje doporučení krmit […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz