Domů     Technika
Nový Peugeot 2008: Svůdný a chytrý
Jan Zelenka 8.6.2020

Vyrostl z malého hatchbacku 208 do kompaktního SUV s jednou nulou navíc. Peugeot 2008 září designem, který obléká nejnovější technologie, a to nejlepší know-how značky. Otázka ale je, stačí na 1,3 tuny těžké SUV tříválec 1.2 PurTech?.

Je to jako kornout – stačí jenom vybrat příchuť zmrzliny. Peugeot 2008 má komplexní nabídku pohonů se třemi typy motorů. Můžete volit elektrickou variantu e-2008 s výkonem 136 k, být dieselovým staromilcem s jednotkou 1.5 (100 a 130 k), anebo konzervativec a vsadit na benzinové motory nejnovější generace 1.2 l PureTech Euro 6d s výkony 100, 130 a 155 k.

My otestovali právě poslední z nich v nejvyšší výbavě ve verzi GT za 650 000 Kč.

Nový Peugeot 2008 spolu s modelem 208 vyhrál dokonce Red Dot Design Award v kategorii „Product Design“. Značka Peugeot se prosadila v konkurenci 6 500 přihlášených výrobků

Moderní a technologické

Svět se mění. Nové podmínky vyžadují od automobilového průmyslu nové odpovědi a 2008 představuje vizi budoucnosti, která nenudí. Auto zaujme při pohledu zepředu hrdě působící rovnou maskou chladiče (u elektrické verze v barvě karoserie).

Profil vozu je výrazně tvarovaný, doplněný originálními trojúhelníkovými liniemi. Výsledkem je živý pronikavý styl s robustním vzhledem i díky 18“ ráfkům, které přinášejí dvojí účinek: individualizaci a výrazné snížení hmotnosti (4 kg na všechna kola).

Přítomnou budoucností je i bohatá nabídka asistenčních systémů, převzatých z vyšších segmentů, které jsou v této kategorii vzácné či dokonce unikátní. Drive Assist otvírá cestu k poloautomatické jízdě a kombinuje aktivní systém udržování vozu v jízdním pruhu, spojený s funkcí Lane Positionning umožňující zvolit si pozici v jízdním pruhu.

Asistent parkování zvládne zaparkovat a vyparkovat z místa s rozestupem pouhých 60 cm mezi jinými vozy. Systém automatického nouzového brzdění ve dne i v noci detekuje v rychlosti od 5 do 140 km/hod chodce a cyklisty.

U volantu je čidlo sledující pozornost řidiče a v případě potřeby upozorní na vhodnost přestávky. Samozřejmá je konektivita. Informace z telefonu se díky kompatibilitě MirrorScreen s protokoly MirrorLink, Apple CarPlay a Android Auto přenášejí na centrální displej.

Kromě podložky pro nabíjení indukcí jsou v závislosti na verzi výbavy k dispozici až 4 USB porty (2 v přední části včetně jednoho portu USB-C a 2 vzadu).

Slyšíte to?

3D on-line navigace TomTom® Traffic v reálném čase poskytuje informace o provozu a automaticky přepočítává trasy. Řidič je rovněž informován o oblastech s dopravním omezením či o zajímavých místech v okolí. Bude mít také k dispozici nové hlasové ovládání.

Peugeot už roky spolupracuje s proslulým francouzským výrobcem audiosystémů Focal. Špičkový systém se používá už ve vozech Peugeot 3008, 5008 a 508 a nyní je k dispozici i v novém SUV Peugeot 2008. Jde o 10 reproduktorů, které jsou ve voze optimálně akusticky uspořádány – čtyři hliníkové obrácené kopulovité výškové reproduktory, čtyři 165 mm basové reproduktory s polyglassovou membránou, středový kanál s polyglassovou membránou a subwoofer Power-Flower s trojitou cívkou.

Reproduktory jsou spojeny s 12kanálovým 515 W zesilovačem, což zajišťuje dokonale jasný a přesný zvuk.

Tři válce stačí

Spalovací benzinové motory splňují nejnovější normy Euro 6. Všechny agregáty používají systém Stop & Start a filtr pevných částic. Ve vyšších výbavách jsou jednotky spřaženy s osmistupňovou automatickou převodovkou (EAT8) poslední generace.

Možná se zdá, že třílitrová 1.2 bude chudá na akceleraci a jízdní projev. Ale ty časy už minuly. Technologie je na takové úrovni, že nepoznáte, že neřídíte čtyřválec 2.0. A ani při vyšších rychlostech si nová 2008 nevezme víc než 7 litrů, což je kompaktní SUV velmi slušné.

Související články
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
První ložiska, tedy součásti, které snižují tření, lidstvo využívalo už v antice. A vývoj stále pokračuje. Na moderních hydrostatických ložiscích pracují odborníci na tribologii z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Přišli na to, jak udělat ložiska energeticky až o pětinu úspornější.   Využití by vylepšená technologie mohla najít ve velkých obráběcích strojích, divadelních točnách […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Společnost OpenAI na sklonku ledna značně pozměnila „pravidla hry“. Ze svých zásad totiž odstranila zákaz týkající se poskytování umělé inteligence armádám. Proč? Kvůli prevenci! Spolupráci s Pentagonem navázalo „dítko“ Elona Muska a Sama Altmana v polovině ledna, a to konkrétně v oblasti kybernetické bezpečnosti. Projekt, do kterého společnost prozatím zapojila je však ryze preventivní – […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz