Domů     Medicína
Dbejte na pravidelnou kontrolu svých chronických onemocnění. Nezapomínejte na preventivní prohlídky

komerční sdělení

Pandemie koronaviru neodstranila ostatní zdravotní problémy, kterými pacienti trpí. Je proto třeba se zaměřit na prevenci, aby se z drobných zdravotních problémů nestaly fatální. Přinášíme rozhovor s MUDr. Miluší Vostradovskou, internistkou a praktickou lékařkou pro dospělé, z kliniky Canadian Medical.

Někteří pacienti potřebují kontinuální zdravotní péči, která s koronavirem nesouvisí. Jsou to například chroničtí pacienti trpící diabetem nebo třeba srdečně-cévními onemocněními. Je to tak?

Přesně tak. Pacienti mají stále vysoký krevní tlak, problémy s dechem, bolesti břicha, gynekologické nebo oční obtíže a řadu jiných zdravotních problémů. Ne každý respirační infekt znamená onemocnění COVID-19.

Na jaká vyšetření by lidé v rámci prevence neměli zapomínat?

Vše je dáno věkem pacienta, máme doporučení odborných společností, jsou jednoznačně dané periodicity preventivních prohlídek. Základem každé preventivní prohlídky je odebrání zdravotní anamnézy, resp.

její aktualizace, a klinické vyšetření. V jednotlivých věkových kategoriích jsou indikované příslušné laboratorní testy a s přibývajícím věkem pak některé specifické – jako vyšetření testu na okultní (skryté) krvácení, PSA (prostatický antigen = nádorový marker na prostatu), mamologické vyšetření, gynekologické vyšetření.

Jak je to s očkováním? Teď je aktuální očkování proti klíšťové encefalitidě, ale dospělí by neměli zapomínat asi ani na očkování proti tetanu, žloutence…

Každý praktický lékař v rámci preventivní prohlídky aktualizuje a „hlídá“ termíny příslušných očkování – takže nic se nezměnilo ani v rámci pandemie COVID-19. Po 10-15 letech očkujeme proti tetanu, vždy zvažujeme možnost využití vakcíny, kde je navíc vakcína i proti černému kašli.  Standardně doporučujeme očkování proti virové klíšťové encefalitidě, u pacientů nad 65 let zajištujeme očkování proti pneumokokové infekci..

Pevně věřím, že budeme zase cestovat jako v minulosti a budeme dbát na doporučená očkování do zahraničí, exotických zemí – proti žloutenkám A, B, břišnímu tyfu, žluté zimnici, vzteklině a dalším. Všechny očkovací látky jsou samozřejmě na našich klinikách k dispozici.

Jak jako lékařka sama vnímáte celou dobu omezení a mimořádných opatření po dobu koronavirové infekce?

Každé omezení je omezením, ať už v našem soukromém, tak pracovním životě. V začátku pandemie byla omezení velmi striktní, přísná a nutná, ale uvolňování musí přijít a musíme se vrátit téměř k normálnímu, pro nás standardnímu, způsobu života.

Jak v rámci pracovního režimu, soukromí, tak i sociálních kontaktů. Když bude zastavena ekonomika jako nyní – nebudeme připravení na eventuální další vlny nejrůznějších infekcí. Je třeba jít dál.  Příliš striktní opatření nám nezpůsobí zánik viru, virus tady je a bude i nadále.

Důležitá bude kolektivní imunita, to znamená, že v populaci bude promořenost infekcí, budeme mít vytvořené protilátky, které nás na dobu určitou (nyní se hovoří o 1-2 letech) ochrání.  S koronavirem se musíme naučit žít.

Dbát více na hygienu rukou, ploch, při jakémkoliv respiračním infektu budeme nosit roušku a chránit tím ostatní a nikdo se již nad tím nebude podivovat. Více budeme investovat do svého zdraví, posilovat imunitní systém.

Myslíte si, že se s těmito viry budeme setkávat v budoucnu častěji a měli bychom být připraveni na tyto eventuality?

Určitě, jak už jsem uvedla v předešlé odpovědi. Koronavirus tady je a bude i nadále. V současnosti se hovoří o tom, že se toto onemocnění objeví v další vlně na podzim. Máme čas a zkušenosti. Zdravotnická zařízení musí být vybavena osobními ochrannými pomůckami a všichni musíme být připravení po stránce mentální – odolat úspěšně stresu, který může vyplynout z obav o zdraví své a svých blízkých.

Mohou se lidé obecně nějakým způsobem sami připravit na typ takovéto nákazy posílením imunity, vhodnou stravou, pohybovými aktivitami, zlepšováním fyzické kondice?

Ano. Dodržovat zdravý životní styl, sportovat, nekouřit, pít alkohol jen v přiměřené míře. Po stresové práci myslet na odpočinek – aktivní i pasivní (dostatečný spánek). Vitamínů je k dispozici dostatek – ať už v přirozené formě, tak ve formě tablet.  A také nesmíme zapomenout dbát na pravidelnou kontrolu svých chronických onemocnění a na již zmiňované preventivní prohlídky.

Související články
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz