Domů     Příroda
Czech Nature Photo 2020 vyhrála série fotografií o ochraně outloňů
Dagmar Garciová 26.5.2020

Koordinátorka veterinární péče a welfare organizace The Kukang Rescue Program, terénní zooložka Zoo Olomouc a zároveň fotografka Lucie Čižmářová získala 1. místo v prestižní české fotografické soutěži Czech Nature Photo 2020..

V letošním, v pořadí již čtvrtém ročníku české fotografické soutěže Czech Nature Photo mezinárodní odborná porota hodnotila bezmála 2 tisíce snímků přírody od celkem 229 přihlášených autorů z Česka a Slovenska, a to v 11 kategoriích.

3 z nich byly letos vytvořeny zcela nově, a jednou takovou je i kategorie „Ohrožené druhy a jejich ochrana“, kterou vypsala a zaštítila Zoo Praha.

Právě v této kategorii zvítězila série fotografií aktivit záchranného programu The Kukang Rescue Program, které zachytila fotografka Lucie Čižmářová. Ten na indonéském ostrově Sumatra usiluje o ochranu ohrožených a chráněných poloopic outloňů váhavých (Nycticebus coucang) před nelegálním obchodem a mj.

tam vybudoval záchranné a rehabilitační centrum pro outloně zabavené z černého trhu s cílem navrátit je zpět do volné přírody.

„Z výhry mám velkou radost. Především mě těší, že díky tomuto úspěchu a vystavení fotografií se nám podaří opět o něco více rozšířit povědomí veřejnosti o problému nelegálního obchodu s divokými zvířaty, v tomto případě s divokými outloni.

A to je v mé fotografické práci to nejdůležitější. Outloni jsou totiž pytlačeni, pašováni a prodáváni jako domácí mazlíčci nebo nabízeni jako ‚hračka‘ pro pobavení turistů. Ti si s nimi udělají ‚roztomilou‘ fotku jako vzpomínku z cest po exotických zemích, čímž ale vážně ohrožují jejich divoké populace, jelikož tito jedinci jsou uloveni z volné přírody.

Podobně však tento zvrácený byznys ohrožuje i další divoké druhy zvířat, které nějakým způsobem poutají lidskou pozornost,“ popisuje Lucie své dojmy z výhry.

Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže, předání cen a zahájení výstavy nejlepších fotografií proběhlo dne 5. května v galerii Czech Photo Centre. Vzhledem k opatřením kvůli pandemii koronaviru se však letos ceremoniál konal online.

Vítězné fotografie Lucie Čižmářové i dalších autorů oceněných v dalších kategoriích si zájemci mohou prohlédnout v galerii Czech Photo Centre od 12. května do 28. července každý den kromě pondělí.

Autorka fotografií: Lucie Čižmářová

Související články
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla vědcům […]
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze spustila nový bakalářský studijní program zaměřený na problematiku klimatických změn a minimalizaci jejich dopadů na společnost a přírodu. Program Omezování klimatických změn je navržen tak, aby ze studentů vyrostli skuteční experti připravení vyvíjet nové technologii a navrhovat udržitelné řízení zdrojů. Nový program nabízí unikátní kombinaci chemického, technologického a manažerského vzdělání, […]
Klíšťata rozhodně už dávno nejsou druhem, který by preferoval venkovské prostředí. Zlotřilí paraziti ovládli i města a jejich nebezpečnost se zde ještě zvýšila. V každém krajském městě sbírali vědci klíšťata v parcích a zjišťovali, nakolik jsou pro člověka nebezpečná. Nyní vyhodnotili výsledky za loňskou sezonu a vyplynulo z nich, že klíšťata v městských parcích jsou […]
V roce 1989 objevil dnes již zesnulý paleontolog Bill Mueller, spolu s amatérským sběratelem Emmettem Sheddem, ve formaci Cooper Canyon v severozápadním Texasu fosilie, které patřily novému druhu aetosaura, archosaurního plaza, který žil v období pozdního triasu (před 233 až 201 miliony let). Nepodařilo se jim však rozluštit jeho evoluční historii. Až nyní vědci přichází […]
Nejnáročnějším obdobím roku pro ptáky nebývá překvapivě zima, ale hnízdění. Během péče o mláďata zhubnou až o pětinu své váhy. A to je pak ještě čeká energeticky podobně náročné přepeřování.   Odborných studií, které by se zabývaly celoročním krmení ptáků, není mnoho. Navíc si často protiřečí nebo již nejsou aktuální. V zásadě ale převažuje doporučení krmit […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz