Domů     Příroda
Záchranná stanice ARCHA přijala v roce 2019 rekordních 1575 zvířat
Dagmar Garciová 16.1.2020

Zoologická zahrada Liberec není jenom zoo, ale spadá pod ní kromě Střediska ekologické výchovy DIVIZNA a Kulturního centra Lidové sady i útulek a záchranná stanice ARCHA. Ta poskytuje pomoc handicapovaným volně žijícím zvířatům, jež nejsou schopna v důsledku zranění, nemoci či jiných dočasných či trvalých okolností přežít ve volné přírodě..

Jen v loňském roce pracovníci záchranné stanice ošetřili celkem 1575 živočichů, což je zatím nejvyšší číslo v celé její třináctileté historii. „Zpět do volné přírody se nám podařilo navrátit 69 % našich „pacientů“, což je opět náš historický rekord,“ dodává Ivana Hancvenclová, vedoucí záchranné stanice.

Každoročně tvoří nejvyšší podíl přijatých živočichů netopýři, kteří často hledají úkryt a nalétávají i do lidských příbytků. V roce 2019 jich stanice přijala celkem 793. „Začátkem března jsme byli například přivoláni na Dětskou polikliniku v Liberci, kde řemeslníci při rekonstrukci půdy nalezli zimující kolonii netopýrů hvízdavých (Pipistrellus pipistrellus).

Zásah byl obzvláště náročný a zdlouhavý, neboť úkryt byl úzký a velice špatně dostupný. Nakonec se jich podařilo vyprostit celkem 161,“ přibližuje akci Hancvenclová.

V péči zaměstnanců záchranné stanice pravidelně končí také vodní ptactvo. Jen z důvodu zachycení do rybářských háčků a vlasců v loňském roce ARCHA ošetřila celkem 17 labutí. Stále častěji ošetřovatelé přijímají do centra zvířata s příznaky otravy.

Nejinak tomu bylo i v roce 2019, kdy se do jejich péče dostali například čtyři ježci otrávení nástrahou na slimáky. Žádného z nich se jim ale bohužel zachránit nepodařilo. Podobný osud mělo i káně otrávené zakázaným pesticidem karbofuranem, který má jen v Čechách na svědomí úhyn desítek dravých ptáků.

Kromě zvířat volně žijících se do ARCHY dostávají i zvířata domácí či exotická. Dva dny například v centru pobyl beran, který byl nalezen v Horském hotelu Ještěd. Tam doputoval sám až z Křížan.

V průběhu celého roku měli pracovníci záchranné stanice opravdu na pilno. Za účelem záchrany a odchytu zvířat uskutečnili 417 výjezdů a ošetřili celkem 1575 zvířat v nouzi. Mezi nimi bylo kromě zmíněných jedinců i 43 zraněných srn, jezevci, lišky, kuny i hadi, včetně těch jedovatých.

Mezi nejvzácnější druhy, které se dostaly do jejich péče, patřil například kriticky ohrožený luňák červený (Milvus milvus). Během jara ARCHA realizovala také 53 výjezdů k záchranným transferům obojživelníků při jejich migraci na rozmnožiště.

Na několika nejfrekventovanějších cestách postavili pracovníci ARCHY speciální zábrany se zabudovanými kbelíky, do nichž obojživelníci při svém tahu padají a ochranáři je pak mohou bezpečně přenést na druhou stranu silnice, aby neskončili pod koly projíždějících automobilů.  „Veřejnost si mnohdy myslí, že k odchytům vyjíždíme vždy s týmem svalnatých mužů v ochranných oblecích, vyzbrojených celou škálou uspávacích pušek.

Tak to ale bohužel není. Výjezdů se z pravidla účastní jediná pracovnice, která musí obstarat vše od odchytu, ošetření zvířat i následné ubytování u nás v centru. Kromě toho má během směny na starosti i veškerý úklid, přípravu krmiva i krmení mláďat, které mnohdy probíhá každých 30 minut ve dne i v noci,“ přibližuje náročnost práce ve středisku jeho vedoucí Lenka Čápová.

Související články
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla vědcům […]
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze spustila nový bakalářský studijní program zaměřený na problematiku klimatických změn a minimalizaci jejich dopadů na společnost a přírodu. Program Omezování klimatických změn je navržen tak, aby ze studentů vyrostli skuteční experti připravení vyvíjet nové technologii a navrhovat udržitelné řízení zdrojů. Nový program nabízí unikátní kombinaci chemického, technologického a manažerského vzdělání, […]
Klíšťata rozhodně už dávno nejsou druhem, který by preferoval venkovské prostředí. Zlotřilí paraziti ovládli i města a jejich nebezpečnost se zde ještě zvýšila. V každém krajském městě sbírali vědci klíšťata v parcích a zjišťovali, nakolik jsou pro člověka nebezpečná. Nyní vyhodnotili výsledky za loňskou sezonu a vyplynulo z nich, že klíšťata v městských parcích jsou […]
V roce 1989 objevil dnes již zesnulý paleontolog Bill Mueller, spolu s amatérským sběratelem Emmettem Sheddem, ve formaci Cooper Canyon v severozápadním Texasu fosilie, které patřily novému druhu aetosaura, archosaurního plaza, který žil v období pozdního triasu (před 233 až 201 miliony let). Nepodařilo se jim však rozluštit jeho evoluční historii. Až nyní vědci přichází […]
Nejnáročnějším obdobím roku pro ptáky nebývá překvapivě zima, ale hnízdění. Během péče o mláďata zhubnou až o pětinu své váhy. A to je pak ještě čeká energeticky podobně náročné přepeřování.   Odborných studií, které by se zabývaly celoročním krmení ptáků, není mnoho. Navíc si často protiřečí nebo již nejsou aktuální. V zásadě ale převažuje doporučení krmit […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz