Domů     Příroda
Vyhynutí hrozí až třetině druhů afrických rostlin
Dagmar Garciová 23.12.2019

Podle odborníků je nezvratitelným faktem, že přibližně 7 tisícům druhů afrických rostlin hrozí vyhynutí, což se týká 33 % ze všech tamních tropických rostlin. Informovala o tom nová vědecká studie zveřejněná v odborném periodiku Science Advances.  .

Na základě specialisty vyvinutého algoritmu je možné získat informace o rizicích vymizení u celkem 20 tisíců rostlinných druhů. Do propočtů byl zahrnut i Červený seznam ohrožených druhů, což je globální soupis ohrožených živočichů a rostlin, vydávaný v aktualizované podobě každé dva roky Mezinárodním svazem ochrany přírody (IUCN).

Z celkové analýzy vzešly 4 nejohroženější regiony – Etiopie, západní Afrika, střední Tanzanie a jih Demokratické republiky Kongo. Více než 40 % místní flory je na pokraji vyhynutí (lokální stromy, byliny, liány a keře).

Poukázáno bylo i na tzv. ekoregiony zejména v západní Africe. Jedná se především o savanu v pásu Sahel a ve Vnitrozemské deltě Nigeru, o guinejský nížinný les na západě a guinejské horské lesy s tamními mangrovy, což jsou rostlinná společenstva keřů, která lze hledat v brakických vodách, tedy vodách, kde se mísí sladká voda řek se slanou mořskou vodou. Řadí se mezi nejzajímavější biotopy s pestrou škálou živočichů a rostlin.

Mangrovové lesy se nacházejí na hranici mezi vodou a souší. Přirozeně lemují pobřeží, které ochraňují proti přírodním katastrofám, jakými jsou např. hurikány či vlny tsunami. Je to jeden z nejproduktivnějších ekosystémů světa a zabírá přes 150 000 km2 zemského povrchu.

Vyskytují se pouze v nejteplejších oblastech, v chladnějších místech není možné nalézt ani jejich obdobu.

Ohrožení mangrovů způsobuje převážně rychlý populační růst místních komunit a nadužívání lesů, vedoucí k jejich degradaci. V posledních letech jsou mangrovy ohrožovány zejména nadměrnou těžbou cenných dřev.

Dále jim příliš neprospívají plastové předměty a jiný odpad, kterého se objevuje stále více, zejména při pravidelných záplavách krajiny. Škodí jim i usazování kalů a sedimentů nebo splachování dusíkatých a fosforečných látek z polí.

Odborníci v regionu mimo jiné objevili další třetinu flory, jež je nejspíš vzácná a v brzké době by rovněž mohl nastat konec její existence. „Tyto druhy by mohly být pravděpodobně ohroženy, pokud v tropické Africe naroste počet obyvatelstva a zvýší se tím vliv lidské činnosti,“ podotkl spoluautor studie Gilles Dauby z Francouzského národního výzkumného ústavu pro udržitelný rozvoj.

Související články
Šimpanzi bonobo mají pověst mírumilovného druhu, který se snaží konfliktům co nejvíce vyhýbat, a když už k nim dojde, řeší je sexem. Závěry nové studie však ukazují, že bonobové moc dobře vědí, co to je agresivita, a že se v tomto ohledu mnohdy chovají hůře než jejich bratranci šimpanzi učenliví. Na počátku 20. století si […]
Šest protonů v jádře, schopnost vytvářet čtyři vazby, za pozemských teplot a tlaků pevné skupenství, tak takový je uhlík. Právě on je základním stavebním kamenem veškerého života, jak jej na naší planetě známe. Nové výzkumy však ukazují, že nejen on je teoreticky schopen vytvářet živé organismy. Podle čerstvé studie by na jiných světech mohly fungovat […]
Nejlepší přítel člověka? Pes, chtělo by se říct. Ale existují živočichové, které mají náš druh ještě raději než čtyřnozí chlupáči. Takovým je třeba veš… Na naší evoluční cestě od prvních primátů podobným opicím přes australopitheky až po moderní lidi s s vysoce vyspělým mozkem nám dělal společnost mimořádně věrný společník: Pediculus humanus, jinak známý jako […]
Většina lidí je zvyklá žít v nízkých nadmořských výškách, kde je dostatek kyslíku, naopak při pobytu ve vysokých horách pak může mít potíže s dýcháním. Čelí tak zvané výškové nemoci, která se projevuje nevolností, zmateností a otoky plic a mozku. Existují ovšem dvě populace, které jsou zvyklé a plně adaptované na život ve výškách nad […]
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla vědcům […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz