Domů     Příroda
Čína zvyšuje produkci energie z uhelných elektráren
Martin Janda 6.12.2019
Yulin, locating in Shenfu coalfield, together with Ordos and Shuozhou (ShanXi), is called the “Golden Triangle of Coal” in China. Shenmu is an important part of the Shaanbei Energy and Chemical Base. Since 2004, the economy had been developing dramatically thanks to its rich coal resource and was for the first time listed among “Top 100 Prosperous Counties in China” in 2008. Yulin has been tagged as “the Oriental Kuwait”.

Zatímco většina evropských i dalších zemí se snaží vzhledem k probíhajícím klimatickým změnám zmenšovat svou uhlíkovou stopu, ČLR postupuje opačným směrem. Za 18 měsíců od začátku roku 2018 snížily veškeré státy kromě Číny výrobu uhelných elektráren o 8,1 gigawatthodin.

Za stejné období přitom Čína svou produkci zvýšila o 42,9 gigawatthodin..

Británie se při výrobě elektrické energie již dokáže obejít bez uhelných elektráren a nechává si je jen v záloze. Spalování uhlí ve velkém už v Evropě neprovozuje Belgie, Estonsko, Island, Kypr, Litva, Lotyško, Lucembursko, Malta, Švýcarsko a Norsko.

Do roku 2022 uhlí odepíšou i Francouzi a Švédové, o tři roky později se k nim přidají i Irové, Rakušané a Italové. Doba postuhelná začne v roce 2029 v Nizozemsku a v roce 2030 v Dánsku, Finsku, Portugalsku a Španělsku.

Kdy se k těmto civilizovaným zemím přidá i Česká republika, to je zatím ve hvězdách.

To Čína se přes mnohá prohlášení o potřebě boje proti klimatickým změnám vydává opačným směrem. Čína je sice signatářem Pařížské dohody o změně klimatu, avšak v zemi nyní uhelné elektrárny rostou jak pověstné houby po dešti.

Centrální pekingská vláda v roce 2014 přenesla pravomoce povolování staveb uhelných elektráren na místní úřady. Ty ji do roku 2016, kdy si je Peking vzal zpět, hojně využívaly. Studie organizace Global Energy Monitor nyní upozorňuje, že pokud chceme do roku 2030 udržet růst světové průměrné teploty do dvou stupňů Celsia oproti období před průmyslovou revolucí, Čína by měla omezit výkon svých tepelných elektráren o 40 procent.

Trendy v současné Číně nyní spíše naznačují, že v roce 2035 by země vyráběla třikrát více energie v uhelných elektrárnách, než je limit stanovený Mezivládním panelem OSN pro změny klimatu (IPCC).

Že klimatická situace není dobrá, svědčí i zpráva Světové meteorologické organizace o koncentraci skleníkových plynů. Podle ní jsou současné koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře rekordní.

Související články
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidnatější metropole, Šanghaj, se za poslední století propadla o více než tři metry… K tomuto závěru došel tým čínských odborníků po detailním prozkoumání 82 měst, včetně […]
V roce 2023 stoupla globální hladina oxidu uhličitého na 419 částic na milion, což je přibližně o 50 % více než před průmyslovou revolucí. To znamená, že ve vzduchu je zhruba o 50 procent více molekul oxidu uhličitého než v roce 1750. A jak se oxid uhličitý hromadí v atmosféře, zachycuje stále více tepla, což […]
Ostrov Morgan Island, nacházející se u pobřeží Jižní Karolíny, nedostatkem turistického zájmu netrpí. Krouží kolem něj řada vyhlídkových lodí, žádný člen jejich posádky však na ostrov, posetý vzrostlými duby a hustými křovinami a disponující písečnými plážemi, vstoupit nesmí. Jeho obyvateli jsou totiž opice. Jasně viditelné cedule lidem vstup na ostrov zakazují. Obývají jej totiž makakové […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz