Domů     Medicína
Více než polovina kuřáků v ČR chce se svým zlozvykem skoncovat
Pavel Polcar 15.11.2019

Závislost na tabáku je příčinou každého pátého úmrtí v České republice. Až polovině kuřáků zkracuje život průměrně o 15 let. O škodlivosti kouření se ví už řadu let a více než polovina kuřáků si přeje s tímto zlozvykem přestat.

Dostupnost léčby závislosti na tabáku se proto stává celospolečenskou potřebou. Podporu při odvykání kouření nabízí svým klientům rovněž Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR (ZP MV ČR).

Pokud se klienti naší pojišťovny rozhodnou léčit ze své závislosti a navštíví Centrum pro závislé na tabáku nebo poradenské centrum pro odvykání kouření, mohou získat příspěvek ve výši 500 korun na léčivé přípravky na podporu odvykání kouření, jako jsou například náplasti, žvýkačky či spreje,“ říká Hana Kadečková, tisková mluvčí ZP MV ČR.

Nikotin je vysoce návyková látka a zbavit se své závislosti trvale přirozenou cestou se povede méně než 2 % kuřáků. Přestat kouřit si přitom podle statistik přeje 60–70 % z nich. Léčba závislosti by měla zahrnovat různé přístupy – od farmakologické podpory až po celkovou prevenci a tabákovou politiku státu.

Dobrých výsledků dosahují specializované poradny pro odvykání kouření, které poskytují léčbu i nácvik schopností zvládat konkrétní životní situace bez tabáku. Kuřák, jenž navštíví praktického lékaře s cílem léčit se ze své závislosti, má 15% šanci na úspěch. Pokud se léčí ve specializovaném centru, jeho šance vzrostou nad hranici 40 %.

Tabák je nebezpečný ve všech formách a v každém způsobu užívání, tj. kouření cigaret, doutníků nebo dýmek, ale také žvýkání či šňupání tabáku. Dlouhodobá závislost na tabáku způsobuje 90 % úmrtí na rakovinu plic a ze 75 % vede ke chronické bronchitidě.

Kouření způsobuje také řadu dalších nemocí, zkracuje život a v neposlední řadě stojí nemalé peníze. Jeho zanechání vede k pozitivním účinkům na zdraví již během pár týdnů a v průběhu několika měsíců významně klesají rizika srdečně-cévních i onkologických onemocnění.

V České republice kouří přibližně 30 % populace, tedy přes 2 miliony lidí. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se zvyšuje počet kuřáků z řad mladších lidí, významně roste především množství mladých kuřaček.

Důležitá je proto nejen osvěta mezi kuřáky, ale i prevence v řadách dětí a dospívajících. I to je jeden z důvodů, proč se od roku 1977 v listopadu slaví Mezinárodní nekuřácký den, ten konkrétně připadá na 18. listopadu.

Související články
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz