Domů     Medicína
Spása pro pacienty s inkontinencí! Pomůže jim změna zákona o veřejném zdravotním pojištění
Jan Martinec 14.11.2019

Začátkem prosince 2019 vstupují v platnost změny zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, upravující výše finančních a kusových limitů na zdravotnické prostředky, které pojišťovny hradí pacientům. Mezi zdravotnické prostředky se řadí i inkontinenční pomůcky.

Klíčovými změnami pro oblast inkontinenčních zdravotnických prostředků, které s sebou novela zákona přináší, jsou změna metodiky pro lékaře, podle níž se stanovuje stupeň inkontinence, možnost kombinovat jednotlivé typy inkontinenčních pomůcek podle potřeb pacienta a fixní spoluúčast pacientů s diagnostikovaným I. a II. stupněm inkontinence.

Novela zákona je výstupem mnohaměsíční práce Komise pro kategorizaci a úhradovou regulaci zdravotnických prostředků. „Změny byly dlouho a důkladně diskutovány mezi všemi jejími členy. Byli to zástupci z řad zdravotních pojišťoven, odborných společností lékařů, profesních komor, pacientských i průmyslových asociací.

Nejde pouze o „změnu pro změnu“, novela je koncipována ve prospěch pacientů a zabránila již akutně hrozící spoluúčasti pacientů ve výši 25 % z ceny u většiny pomůcek. V mnoha oblastech zdravotnických prostředků přinese novela pacientům mnoho výhod a nových možností,“ vysvětluje JUDr. Jakub Král, Ph.D., odborník na zdravotnické právo a regulaci zdravotnických prostředků ze společnosti Porta Medica, který se rovněž na přípravě novely zákona podílel.

Pro pacienty s inkontinencí, kterých je v České republice zhruba 400 tisíc, nastávají tři klíčové změny. První z nich je nová metodika, na jejímž základě lékař stanoví pacientovi stupeň inkontinence (I., II., či III. stupeň).

Pro určení stupně inkontinence byl před novelou zákona zjišťován mimovolný únik moči (množství moči v ml) za 4 hodiny. Nové znění zákona sledovanou dobu prodlužuje na 24 hodin.

Druhou klíčovou změnou je možnost kombinovat pomůcky na lékařský předpis. Pacienti s diagnostikovanou inkontinencí mají nárok na vystavení poukazu na inkontinenční pomůcky. Dříve bylo možné vystavit pacientovi pouze poukaz na jeden typ pomůcek pevně svázaný s jedním stupněm inkontinence (např. inkontinenční vložky pro I. stupeň inkontinence).

S novelou přichází možnost podle potřeb pacienta inkontinenční pomůcky kombinovat a vystavit poukazy na jakýkoli typ v rámci zákonného finančního limitu.

Při předepisování poukazů je třeba dodržet dva limity – kusový a finanční. Jakmile je dosaženo jednoho z nich, lékař pacientovi nemůže dále v daném období poukaz vystavit. Novela zákona zavádí změnu ve finančním limitu:

povinnou fixní spoluúčast pacientů s I. nebo II. stupněm inkontinence. Pacienti s III. stupněm inkontinence nemají spoluúčast stanovenou. Procenta povinné spoluúčasti se vždy řídí diagnostikovaným stupněm inkontinence.

Novela zákona umožňuje rovněž rychlejší registraci nových zdravotních prostředků do systému úhrad z veřejného zdravotního pojištění. „Dříve bylo možné registrovat novinky pouze dvakrát do roka, nyní je bude možné registrovat kdykoli.

Pacienti tak budou mít rychlejší přístup k novým inovativním produktům,“ uzavírá Mgr. Hradecká z Public & Regulatory Affairs Manager CZ&SK, Essity Czech Republic.

Související články
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz