Domů     Vesmír
Voyager 2 poslal první zprávu z mezihvězdného prostoru
Martin Janda 4.11.2019

Na Zemi dorazily první informace z mezihvězdného prostoru, které odeslala sonda Voyager 2. Sonda, která mezi hvězdy vstoupila v prosinci loňského roku, se stala druhým aparátem, který něco podobného dokázal.

Na rozdíl od její sesterské sondy s označením „1“ jsou však informace, které NASA zachytává sedmdesátimetrovou anténou, o něco podrobnější..

Voyager 2, který jako jediný navštívil Uran a Neptun, je nyní od Země vzdálený více než 18 miliard kilometrů. Signál něj k nám letí dvě třetiny světelného dne. Nelze se tedy divit, že výkon sondy budí v odborných kruzích nadšení:

„Určitě jsme netušili, že kosmická sonda může ve funkčním stavu dosáhnout kraje sluneční soustavy,“ uvedl Ed Stone z Kalifornského technologického institutu, který na misi participuje od jejího začátku v roce 1977.

Vědce nyní zajímá především heliosféra, protože u Voyageru 1 se jeden z důležitých přístrojů pro její měření rozbil už v roce 1980. První data ukazují, že Voyager 2 narazil na tenčí hranici heliosféry než jeho dvojče.

Ukazuje se i to, jaký tvar heliosféra má, zřejmě připomíná střelu s tupým hrotem. „Znamená to, že heliosféra je symetrická, přinejmenším v těch bodech, do kterých oba Voyagery dorazily,“ podotkl Bill Kurth z Iowské univerzity, který ale zároveň upozorňuje na to, že tato data je třeba brát s rezervou.

„Je to jako dívat se na slona mikroskopem. Když se na něj takto podívají dva lidé, nutně přijdou s různými údaji. Nikdo pak nemůže mít ponětí, co se děje mezi tím.“ Ani jedna ze sond pak nepotvrdila, že v této oblasti dochází ke změně magnetického pole, což dosavadní hypotézy předpokládaly.

Kurth je zároveň přesvědčen, že oba Voyagery přežijí Zemi, protože srážka s cizím tělesem je v pustém vesmíru vysoce nepravděpodobná. Za nějakých 40 000 let Voyager 1 proletí kolem hvězdy Gliese 445 v souhvězdí Žirafy, která je od nás vzdálená 17,5 světelných let.

Voyager 2 pro změnu letí k nejjasnější hvězdě souhvězdí Velkého psa Sirius, který mine za 300 000 let. Pokud sondy nezničí kolize s nějakým vesmírným bludným balvanem, či se nestřetne s nějakým větším objektem, který si je gravitační silou přitáhne k sobě, poletí dál.

Putovat budou i ve chvíli, kdy život na planetě Zemi nebude možný a lidstvo, pokud do té doby nevyhyne, bude muset jít o dům dál.

Související články
Při pohledu na hvězdný pár v srdci úchvatného oblaku plynu a prachu astronomy čekalo překvapení. Hvězdné páry jsou si obvykle velmi podobné, jako dvojčata, ale v případě HD 148937 se jedna hvězda zdá být mladší a na rozdíl od druhé je magnetická. Nová data Evropské jižní observatoře (ESO) naznačují, že v systému byly původně hvězdy […]
Šest protonů v jádře, schopnost vytvářet čtyři vazby, za pozemských teplot a tlaků pevné skupenství, tak takový je uhlík. Právě on je základním stavebním kamenem veškerého života, jak jej na naší planetě známe. Nové výzkumy však ukazují, že nejen on je teoreticky schopen vytvářet živé organismy. Podle čerstvé studie by na jiných světech mohly fungovat […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
V pondělí 8. dubna k nebi nad severní Amerikou vzhlédnou miliony pohledů. Uprostřed dne nebe potemní a obloha se zbarví do soumračna. Nastane úplné zatmění Slunce. I když od posledního neuplynulo ani 7 let, to letošní bude výjimečné. Měsíc je asi 400krát menší než Slunce, shodou okolností je také 400krát blíže Zemi. Čas od času nastane okamžik, […]
Lidí, kteří delší dobu pobývali ve vesmíru, není mnoho, takže se jakýkoliv výzkum, týkající se působení vesmírného prostřední na lidské zdraví, potýká s nedostatkem „účastníků“. Proto dlouhou dobu nebylo jasné, jak častým problémem je při pobytu na ISS „obyčejná“ bolest hlavy. Ačkoliv již od dob programu Apollo astronauti hlásili, že se při pobytu v prostředí […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz