Domů     Zajímavosti
V Česku je evidováno nejvíce znásilnění za posledních 10 let
Dagmar Garciová 22.10.2019

V Česku byl ke konci srpna 2019 evidován největší počet znásilnění za posledních 10 let. Vyplývá to z analýzy statistik kriminality, kterou v uplynulých dnech provedl tým přední české lektorky sebeobrany Jasmíny Houdek.

„Výsledek je překvapující. Je to rozhodně nepříznivý trend, kterému je třeba věnovat mimořádnou pozornost,“ komentovala výsledky analýzy lektorka..

Podle dostupných statistik zveřejněných na stránkách Policie ČR je k 31. 8. 2019 evidováno v České republice celkem 525 znásilnění.

Za prvních osm měsíců v roce se jedná o nejvyšší číslo od roku 2009. Průměr let 2009–2018 činí 448 případů. Oproti němu jde v letošním roce o 17% nárůst.  Oproti loňsku se počet evidovaných znásilnění zvýšil o 7,3 %.

„Jestli je růst počtu případů dán větší odvahou českých žen tyto případy hlásit nebo jestli skutečně tato trestná činnost roste, musí být předmětem dalšího šetření. Určitě není možné nad těmito čísly mávnout rukou,“ říká Jasmína Houdek.

Pokud bychom k letošním známým číslům přičetli loňská čísla za září–prosinec, dostaneme se k 687 případům znásilnění.

V návaznosti na absolutní evidované počty znásilnění zkoumal tým Jasmíny Houdek také objasněnost případů. Ze statistik vyplývá, že spolu se zvyšujícím se počtem znásilnění objasněnost těchto trestných činů drobně klesá.

Průměrná objasněnost znásilnění k 31. 8. v letech 2016, 2017 a 2018 byla 60,17 %, za období 1. 1. – 31. 8. 2019 ukazují policejní statistiky objasněnost 54,3 %, což je pokles o 5,87 %. „Jsem přesvědčena, že 90 % krizových situací lze předejít účinným odvrácením samotné fyzické agrese.

Je to možné učinit verbálně, ale i nonverbálně. Naučit se to může každý člověk,“ vysvětluje lektorka sebeobrany.

Českou republiku navštívila letos v říjnu také nejslavnější holandská spisovatelka současnosti Saskia Noort (*1967), která v Česku vydává svou první knihu pod názvem Stromboli. V částečně autobiografické knize popisuje vlastní zkušenost, kdy ji v jejích 14 letech znásilnil soused.

„Sebeobrana je jistě skvělá věc, změnit se ale musejí hlavně muži. Pokud v jakékoliv zemi na světě začne stoupat počet znásilnění, je nutné se tomu intenzivně věnovat. V této souvislosti bych chtěla apelovat na české politiky, aby ratifikovali Istanbulskou úmluvu stejně jako to už udělalo Holandsko,“ říká spisovatelka, která je zároveň ambasadorkou charitativní organizace Amref Flying Doctors bojující v Africe proti ženské obřízce.

Související články
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Larvy potemníka moučného, kterému se přezdívá moučný červ, patří mezi potravinové a skladištní škůdce. V domácnostech se s nimi naštěstí, na rozdíl od potravinových molů, setká málokdo. Larvy totiž potřebují velké zásoby potravin, protože se vyvíjejí dlouho. Podle českých vědců by se však v budoucnosti mohly právě ony stát základem našeho jídelníčku. Vzhledem k rostoucí […]
Byla to senzace, když v roce 2003 na indonéském ostrově Flores našli vědci kosterní pozůstatky asi metr vysokého humanoida. Právě kvůli výšce se mu začalo přezdívat hobit. Kdo byli tito lidé ale zač? Trpěli záhadnou nemocí, v jejímž důsledku se zmenšili, jak si experti myslí? Oficiálně jde o člověka floreského (Homo floresiensis), mnohem více se však uchytilo […]
Tuto otázku si položili vědci z Friedrich Alexander Universität v Německu a hledali na ni odpověď. Zkoumání podrobili chemikálie obsažené v tělesném pachu, jejichž koncentrace se liší u kojenců a dospívajících. Malé děti voní rodičům příjemně, jako květiny, zato při zachycení tělesného pachu puberťáků, kteří nepoužili deodorant, sebou nejeden rodič trhne a nakrčí nos. V […]
Má pověst jedné z nejnavštěvovanějších sociálních sítí. S každým dalším přečteným příspěvkem však podle výzkumu vědců z Torontské univerzity naše psychika značně trpí. Autoři studie, která byla publikována v časopise Communications Psychology zjistili, že přihlášení na sociální síť X (dříve známé jako Twitter) sice u některých uživatelů vedlo k většímu pocitu sounáležitosti, zároveň ale bylo […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz