Domů     Medicína
Účet ZP MV ČR za léčbu nemocí kostí a kloubů?
Pavel Polcar 18.10.2019

Podle aktuálních údajů Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR přesáhly v loňském roce celkové náklady na léčbu pacientů s nemocemi kostí a kloubů částku 3 miliardy korun. Ještě před čtyřmi lety to bylo o půl miliardy méně.

Klientů postižených artrózou, revmatem nebo osteoporózou eviduje pojišťovna v současnosti téměř 400 tisíc. A právě na problematiku poslední jmenované nemoci má upozornit i nadcházející Světový den osteoporózy, který každoročně připadá na 20. říjen.

Osteoporóza, jedna z nejčastějších nemocí kloubů a kostí, trápí v České republice tři čtvrtě milionu lidí. Její výskyt se neustále zvyšuje a uvádí se, že v civilizovaných zemích postihuje 7–10 % obyvatel.

S rostoucím počtem nemocných se pochopitelně také zvyšují náklady na léčbu této nemoci a osteoporóza se tak stává nejen zdravotnickým, ale i ekonomickým problémem. Jak uvádí tisková mluvčí pojišťovny Hana Kadečková:

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR eviduje mezi svými klienty téměř 30 tisíc pacientů s osteoporózou a jejich léčba stojí ročně přes 204 milionů korun.“.

Osteoporóze se někdy také říká „tichý zloděj kostí“, protože přichází velmi nenápadně a bez větších příznaků, někdy ji může předznamenat pobolívání v zádech. Při osteoporóze dochází k řídnutí kostní hmoty, čímž se zvyšuje jejich křehkost.

Nemocný je tak mnohem náchylnější ke vzniku zlomenin, k nimž může dojít již po malém úrazu nebo dokonce bez něj.

Na vzniku osteoporózy se podílí jednak dědičnost, ale také nedostatek pohybu a tělesné aktivity, užívání některých léků, nadměrná konzumace kávy a alkoholu, kouření nebo nedostatek vitamínu D a vápníku.

Vyšší riziko je především u žen po menopauze. Uvádí se, že 40–50 % žen starších 50 let utrpí během svého života zlomeninu v důsledku osteoporózy. Častější výskyt této nemoci u žen potvrzují i statistiky ZP MV ČR. „Ze všech našich klientů s osteoporózou tvoří ženy téměř 90 %,“ říká Hana Kadečková.

Smyslem léčby osteoporózy je udržet, případně i zlepšit kvalitu kostí a zabránit zlomeninám, z nichž některé mohou být velmi závažné. Velkým problémem bývají především fraktury krčku stehenní kosti, po nichž zůstává 50 % nemocných pohybově hendikepovaných.

Jako u řady jiných nemocí, i v případě osteoporózy lze snížit riziko jejího vzniku prevencí, především cvičením. Pravidelný tělesný pohyb pomůže udržet kostní hmotu a kosti zdravé, navíc posiluje svaly a zlepšuje koordinaci, čímž snižuje riziko případného pádu.

Ideální je cvičení s vlastní váhou ve vzpřímené poloze, ve které se zatěžují kosti. Ke snížení rizika vzniku osteoporózy přispívá rovněž vyvážená strava s dostatkem vápníku a vitamínu D, jakož i omezení rizikových faktorů.

Související články
Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí si totiž pomalu „ukrajuje“ ze svého duševního zdraví. Metaanalýza zveřejněná v loňském roce v časopise Nutrients je v tomto případě nekompromisní. Strava, které […]
O tom, že kouření škodí zdraví, dnes už nikdo nepochybuje. Zbavit se závislosti však není snadné. Když se to ale někomu přeci jen podaří, jeho tělo se mu za to odvděčí zlepšením jeho zdraví. Některé zdravotní benefity se projeví téměř okamžitě, jiné až po letech, ale rozhodně stojí za to! Podle posledních průzkumů kouří asi […]
Vědci z University of Leeds zanalyzovali zdravotní a stravovací záznamy více než 26 000 žen, aby zjistili, že ty, které se stravovaly vegetariánsky a ze stravy vyřazovaly maso, měly v pozdějším věku o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomeniny krčku kosti stehenní než ty, které maso a produkty z něj v průběhu života pravidelně konzumovaly. Důvody, proč […]
Vědeckému týmu pod vedením Katsuhika Hayashiho z Univerzity v Ósace se podařilo stvořit sedm myší, které mají dva otce… avšak žádnou biologickou matku. Jedná se o významný průlom na poli reprodukční medicíny, který by mohl zároveň napomoci při léčbě ženské neplodnosti. „Je to poprvé, co se podařilo vytvořit odolné samičí oocyty ze samčích buněk,“ prohlásil […]
Poznat člověka s poruchou osobnosti, tak zvaného psychopata, může být při prvním setkání obtížné. Je totiž zpravidla dobrým manipulátorem a může působit až altruisticky. Ve skutečnosti však druhé využívá ve vlastní prospěch, protože mu chybí empatie a pocit viny. Může se empatii naučit? Empatií se rozumí schopnost porozumět a vcítit se do toho, co prožívá […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz