Domů     Medicína
Centra porodní asistence jsou krok správným směrem
Pavel Polcar 17.10.2019

Od otevření prvního Centra porodní asistence v České republice uplynulo více než osm měsíců. Za tu dobu zde porodilo přes 230 žen, přičemž 70 procent z nich pouze s porodní asistentkou. Centrum v Nemocnici Na Bulovce ukazuje cestu, jak se dá změnit organizace a přístup k budoucím maminkám ve všech porodnicích v České republice.

Centrum vzniklo 9. února 2019 jako přímá odpověď na společenskou poptávku po respektujícím porodnictví. Tento koncept posiluje roli porodních asistentek v péči o těhotné a rodící ženy, zároveň však nabízí odbornost a bezpečí porodnice.

Již první výsledky Centra ukazují, že jde o cestu správným směrem. Celé tři čtvrtiny žen zde bez problémů zvládly porod pouze s porodní asistentkou, u 20 procent porodů byla využita konzultace či přítomnost lékaře.

„Vynikajících výsledků dosahujeme zejména v oblasti císařských řezů. V Centru porodní asistence skončilo císařským řezem jen 10 procent porodů, přičemž průměr v ČR se pohybuje kolem 24 procent, říká prof.

MUDr. Michal Zikán, Ph.D., přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a Nemocnice Na Bulovce.

Za prvních osm měsíců fungování využilo služeb specializovaných odborníků přes 230 žen a zájem v tuto chvíli silně převyšuje kapacitní možnosti. Hodnocení spokojenosti samotných rodiček lze sledovat například na Facebooku (Porodnice Bulovka).

Centrum porodní asistence není budova nebo prostor, ale princip, koncepce. Centrum znamená změnu přístupu k těhotné a rodící ženě, podporu role porodní asistentky a jinou organizaci porodního sálu.

Ve stávajících prostorách se stávajícím personálem jsme dokázali změnit organizaci a přístup tak, že jsme vytvořili prakticky porodní dům v porodnici, říká prof. Zikán.

Na základě zkušeností s provozem v Nemocnici Na Bulovce vzniká v pracovní skupině Ministerstva zdravotnictví ČR pod vedením paní náměstkyně MUDr. Aleny Šteflové Metodický pokyn, který podporuje a motivuje další porodnice ke změně organizačních zvyklostí a postupů.

Podle tohoto Metodického pokynu mohou vzniknout další centra v rámci celé České republiky. V současnosti je dokument připraven k připomínkování odbornými společnosti.

Související články
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz