Domů     Medicína
V Praze se otevřela první Srdeční procházková trasa.
Dagmar Garciová 14.10.2019

Medicína jde kupředu mílovými kroky a při léčbě kardiovaskulárních chorob se v posledních letech pohybuje na špičkové úrovni. Tím, na čem je ovšem úspěch lékařů závislý, je spolupráce pacientů, jejichž role je například při léčbě srdečního selhání klíčová.

Stejně tak jako vhodná léčba jsou totiž důležitá režimová opatření. Jedním z nich je i pravidelný a adekvátní pohyb, vždy po konzultaci s lékařem. V Praze je proto od 29. září do 26. října 2019 otevřena první unikátní Srdeční procházková trasa, která je ideální právě pro pravidelné procházky pacientů se srdečním selháním, ale nejen jich. .

Při srdečním selhání nezvládá srdce dostatečně zásobit orgány krví, a pacient se tak potýká s řadou projevů tohoto onemocnění.  Ty lze však výrazně omezit díky vhodně nastavené léčbě a přístupu pacientů, kteří se neváhají ptát lékaře na všechny možnosti a současně aktivně dodržují režimová opatření doporučená lékařem.

Jedním z nich je pravidelný a zdravý pohyb, i proto vznikla v Praze první Srdeční procházková trasa. Pacienti i široká veřejnost ji najdou na Praze 2 a je dlouhá 2,8 km. Procházka trvající cca 45 minut klidnou chůzí vede z náměstí Míru přes ulici Ibsenova a Anny Letenské do Riegrových sadů, dále pak přes Polskou ulici do ulice U Kanálky a do sadů Svatopluka Čecha a zpět ulicí Slezskou až na startovní bod na náměstí Míru.

Stezka zvolená po konzultaci s odborníky představuje pro pacienty ideální terén pro zdravý a pravidelný pohyb.

„Ani pacienti se srdečním selháním nemusí zapomínat na pohyb. Vhodná pohybová aktivita a její intenzita by měla být vybrána na základě předchozí konzultace s lékařem. Jednou z doporučovaných forem pohybu jsou procházky.

Tento přirozený pohyb vede k zapojení hned několika svalů a srdci a cévám v rozumné míře prospívá. Díky takovémuto pohybu je tělo lépe zásobeno kyslíkem a svaly jsou daleko pevnější. Tento typ aktivity navíc příznivě působí nejen na tělo, ale i na psychickou pohodu pacienta,“ říká doc. MUDr. Štěpán Havránek, Ph.D., II. interní klinika – klinika kardiologie a angiologie 1. LF UK a VFN.

Srdeční procházkovou trasou provázejí edukační oranžové židle s oteklými kotníky, se kterými se Pražané setkávali nad schody a kopci v loňském roce a stejně tak obyvatelé v centru Brna v roce letošním.

I letos tak svým netradičním designem židle upozorňují na oteklé kotníky, které jsou jedním z řady příznaků srdečního selhání. Stezka se otevřela 29. 9. 2019 na Světový den srdce a bude pro veřejnost značená do 26. 10. 2019. Je lemována nejen židlemi, ale také oranžovým značením na chodnících.

Stezka vede místy, kde je třeba vyvinout větší fyzickou námahu. Důvody jsou dva. Pestrý, ale adekvátní terén je příležitostí pro ideální pravidelnou zdravotní procházku. Stejně tak si na ní pacienti mohou pravidelně ověřit, že jsou v dobré kondici.

Zadýchají-li se pacienti na trase a bude-li pro ně znamenat nadměrnou únavu, i když se při předešlých procházkách cítili dobře a k takovému zadýchávání nedocházelo, trasa jim tak sama naznačuje, že je něco v nepořádku a měli by se obrátit na svého lékaře.

Související články
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
Antibiotika jsou názorným dokladem toho, že ani nápad pečlivě okopírovaný od přírody nemusí v rukou člověka fungovat stejně dobře a vytrvale. Účinnost těchto léků už nějakou dobu povážlivě klesá, a tak se hledají náhrady. Kde? Samozřejmě zase v přírodě. Slabiny antibiotik jsou především upozorněním, že bychom měli patenty přírody zkoumat podrobněji a v širších souvislostech. […]
Minimozky vypěstované v laboratoři pomáhají vědcům studovat poškození buněk způsobené traumatickým poraněným mozku a dávají odpověď na otázku, proč úraz hlavy a otřesy zvyšují riziko rozvoje demence u lidí. Jako minimozky jsou označovány mozkové organoidy, shluky mozkových buněk o velikosti špendlíkové hlavičky. Nejedná se tedy o dokonale miniaturizované verze lidských mozků. Jsou však schopné zachytit […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz