Domů     Zajímavosti
Již za týden vypukne Noc vědců
Jan Martinec 20.9.2019

Bohatý program plný chytré zábavy se chystá na pátek 27. září 2019. V tento den se po celé Evropě koná vědecko-popularizační akce Noc vědců. Již podruhé se do této prestižní události zapojí Biologické centrum Akademie věd ČR a poprvé otevře své brány i všech osm fakult Jihočeské univerzity. Návštěvníci si budou hrát, poznávat, zkoušet a objevovat inspirativní svět vědy a budou si tak moct představit důležitost práce vědců pro naši společnost.

Letošním celorepublikovým mottem Noci vědců je „Šetrně k planetě“. V ekologickém duchu se tak ponese i program Biologického centra AV ČR.

„Pro děti připravujeme dobrodružnou hru o potenciální apokalyptické budoucnosti, kdy už planeta neposkytuje služby, na které jsme dosud zvyklí. Ve hře tak budou děti například čistit a filtrovat znečištěnou vodu, opylovat rostliny místo včel, budou hledat potravu mezi přemnoženými šváby a poznají, jak náročné je vyrobit si vlastní světlo,“ prozrazuje koordinátorka Noci vědců na Biologickém centru AV ČR Daniela Procházková.

Akademici zároveň chystají komentované ukázky z oblastí svého výzkumu, např. ze světa parazitů, invazivního hmyzu, rostlin nebo ryb, dále pozvou návštěvníky do laboratoří střediska mikroskopie a nebudou chybět ani poznávací kvízy nebo tvořivé dílny.

„Vyvrcholením Noci vědců pak bude premiéra nového dokumentárního filmu Jeřáb v džungli, který zachycuje extrémně náročnou stavbu výzkumného jeřábu v pralese na Papui Nové Guineji. Po filmu pak bude následovat beseda s profesorem Vojtěchem Novotným, který tuto stavbu vymyslel a přes veškeré překážky i uskutečnil,“ zve návštěvníky Daniela Procházková.

Ekologické téma rozvine i Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, která se do Noci vědců zapojí letos poprvé. Na všech osmi jejích fakultách program začne v 17 hodin a skončí až o půlnoci.

Pro návštěvníky škola připravila přednášky, cvičení, zdravotnická měření, ochutnávky, pokusy nebo soutěž pro děti.

„Program se svým obsahem snaží přiblížit hlavnímu tématu akce Šetrně k planetě a nabídne přednášky na témata elektromobilita, rybníky v krajině, fairtrade, minoritní plodiny a jejich význam pro zdraví nebo o racích v Evropě.

Návštěvníci se mohou během komentovaných prohlídek seznámit s technologií akvaponií přímo ve skleníku, budou připraveny i ukázky živých raků a podobně,“ říká mluvčí univerzity Štěpán Kuděj.

Noc vědců 2019 se letos koná na více než 100 místech po celé republice. Veškerý program najdou lidé na společném webu www.nocvedcu.cz a v nové aplikaci pro chytré telefony.

Akce vznikla z podnětu Evropské komise v roce 2005 a jejím posláním je popularizace vědy a osobností vědců. Jeden den v roce jsou na stovkách míst v Evropě ve večerních a nočních hodinách zpřístupněny univerzity, vědecká a výzkumná pracoviště, science centra, a další pracoviště, ve kterých se zdarma konají komentované prohlídky, populárně vzdělávací přednášky, workshopy, experimenty, vědecké show, apod.

Jako každoročně je veškerý program pro návštěvníky zdarma. Akce odstartuje v 17 hodin.

Související články
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Larvy potemníka moučného, kterému se přezdívá moučný červ, patří mezi potravinové a skladištní škůdce. V domácnostech se s nimi naštěstí, na rozdíl od potravinových molů, setká málokdo. Larvy totiž potřebují velké zásoby potravin, protože se vyvíjejí dlouho. Podle českých vědců by se však v budoucnosti mohly právě ony stát základem našeho jídelníčku. Vzhledem k rostoucí […]
Byla to senzace, když v roce 2003 na indonéském ostrově Flores našli vědci kosterní pozůstatky asi metr vysokého humanoida. Právě kvůli výšce se mu začalo přezdívat hobit. Kdo byli tito lidé ale zač? Trpěli záhadnou nemocí, v jejímž důsledku se zmenšili, jak si experti myslí? Oficiálně jde o člověka floreského (Homo floresiensis), mnohem více se však uchytilo […]
Tuto otázku si položili vědci z Friedrich Alexander Universität v Německu a hledali na ni odpověď. Zkoumání podrobili chemikálie obsažené v tělesném pachu, jejichž koncentrace se liší u kojenců a dospívajících. Malé děti voní rodičům příjemně, jako květiny, zato při zachycení tělesného pachu puberťáků, kteří nepoužili deodorant, sebou nejeden rodič trhne a nakrčí nos. V […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz