Domů     Medicína
21. září připomene Alzheimerovu chorobu
Dagmar Garciová 18.9.2019

Počet lidí trpících Alzheimerovou chorobou se u nás i ve světě neustále zvyšuje. Ačkoli na nemoc dosud neexistuje účinný lék, její průběh lze léčbou zpomalit, případně oddálit nástup choroby. S přibývajícím počtem nemocných přirozeně souvisí také nárůst nákladů na jejich léčbu.

Pacienti s Alzheimerovou chorobou vyžadují velmi náročnou a nákladnou péči, která značně zatěžuje nejen soukromé, ale i veřejné rozpočty. Potvrzují to i čísla Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR (ZP MV ČR).

Ta za jednoho pacienta trpícího Alzheimerovou chorobou zaplatí ročně téměř 43 tisíc korun..

Zatímco v loňském roce trpělo v České republice Alzheimerovou chorobou 167 tisíc obyvatel, v roce 2050 to může být více než dvojnásobek. Rostoucí počet pacientů mezi svými klienty eviduje i ZP MV ČR. „Za loňský rok evidujeme 4 161 pacientů s touto diagnózou, což je o 228 pacientů více než rok předtím.

Rostly tak i náklady spojené s jejich léčbou – zatímco v roce 2017 jsme vydali na péči o pacienty s Alzheimerem přes 172 milionů korun, loni to bylo již bezmála 180 milionů,“ říká Hana Kadečková, tisková mluvčí ZP MV ČR.

Alzheimerova choroba patří k nejrozšířenějším typům demence. Její výskyt se trvale zvyšuje, a to i v důsledku stárnoucí populace. Netýká se ale pouze seniorů. Kolem 10 % nemocných Alzheimerovou chorobou je mladších 65 let, nemoc může postihnout dokonce i třicátníky.

„V loňském roce jsme evidovali 37 nemocných mladších 50 let. Našemu nejmladšímu klientovi s Alzheimerovou chorobou je pouhých 35 let,“ potvrzuje Kadečková.

Alzheimerova choroba, z dosud stále nezjištěných příčin, postihuje častěji ženy než muže. Přes dvě třetiny lidí s demencí jsou ženského pohlaví – v České republice se jejich počet odhaduje na více než 105 tisíc.

Rozvoj Alzheimerovy choroby je obvykle pomalý a trvá i několik let. Nemoc se vyvíjí ve třech stadiích. V první fázi se pacientovi zhoršuje zejména krátkodobá paměť, objevují se první příznaky dezorientace v čase a prostoru nebo problémy s vyjadřováním, kdy nemocný obtížně hledá slova.

V druhé fázi nastupují významné výpadky paměti, snižuje se schopnost postarat se o sebe a vykonávat běžné aktivity. Nemocný člověk lehce zabloudí a trpí halucinacemi. V posledním, třetím stadiu jsou již pacienti s Alzheimerovou chorobou zcela závislí na pomoci ostatních.

Dosud nejsou známy příčiny vzniku Alzheimerovy choroby, zatím tedy není k dispozici ani žádná účinná léčba. Existují pouze léky zmírňující její příznaky. Jako u spousty dalších nemocí je proto lepší této záludné chorobě předcházet.

Řada výzkumů potvrzuje, že riziko rozvoje demence lze snížit zdravým životním stylem – počínaje zdravým stravováním až po pravidelné fyzické a duševní cvičení, jako je například trénování paměti.

Související články
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
Antibiotika jsou názorným dokladem toho, že ani nápad pečlivě okopírovaný od přírody nemusí v rukou člověka fungovat stejně dobře a vytrvale. Účinnost těchto léků už nějakou dobu povážlivě klesá, a tak se hledají náhrady. Kde? Samozřejmě zase v přírodě. Slabiny antibiotik jsou především upozorněním, že bychom měli patenty přírody zkoumat podrobněji a v širších souvislostech. […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz