Domů     Architektura
Génius secese z Katalánska
Martin Janda 9.9.2019
BARCELONA, SPAIN – FEB 10: View of the Sagrada Familia, a large Roman Catholic church in Barcelona, Spain, designed by Catalan architect Antoni Gaudi, on February 10, 2016. Barcelona

Desátý červnový den roku 1926 došlo na jedné z barcelonských ulic k tragédii, když pod koly tramvaje zahynul nepozorný chodec. Ošuntělé oblečení a zanedbaný zjev dávaly tušit, že obětí nehody je jakýsi žebrák.

Až o pár dní později vyšlo najevo, že srážka s tramvají stála život jednoho z největších architektů historie, který si v osudový moment prohlížel své životní dílo..

Tehdy téměř čtyřiasedmdesátiletý Antoni Gaudí byl v té době naprosto ponořen do svého vrcholného projektu, kterým byla barcelonská katedrála Sagrada Familia (Svatá rodina). Po mnoha letech práce se soustředil jen a jen na stavbu, nic jiného pro něj neexistovalo.

O dostavění katedrály, z níž dnes stojí sotva pětina, však pochyboval i on sám. „Tu dokončí až svatý Josef,“ říkával. A zda bude dokončena v roce 2026, kdy od úmrtí jednoho z nejslavnějších Katalánců uplyne sto let, je otázkou.

Mnoho Gaudího plánů a nákresů totiž beznadějně zmizelo během španělské občanské války. Jestli se to však podaří, katedrála bude mít 18 věží, z nichž nejvyšší bude měřit 170 metrů.

Kdo by to byl řekl, že architekt této monumentální církevní stavby byl v mládí zapřísáhlým ateistou. V pokročilém věku Gaudí, který se nikdy neoženil, naopak nevynechal každodenní cestu do kostela, kde se věnoval modlitbám. A v současnosti probíhá v katolické církvi proces jeho blahoslavení.

Gaudího talent byl nesporný již od mladých let. Jeho fantazie byla natolik bohatá, že rýsovací prkno bylo pro jeho nápady příliš úzké. Proto raději pracoval s trojrozměrnými modely staveb. Svou první samostatnou zakázku dostal v roce 1878 od továrníka Manuela Vicense.

Při stavbě jeho letní rezidence se odpoutal od dosud známých slohů a inspiroval se jen islámskou architekturou, když cihlové řádkové zdivo kombinoval s barevnými obkladačkami. Asi nepřekvapí, že podobně pohádkový nádech měla i řada jeho dalších staveb.

Zcela zásadní bylo pro Gaudího setkání s mecenášem Eusebiem Güellem. Právě pro něj navrhl palác uprostřed Barcelony, na jehož dvou obrovských branách ze železného mřížoví použil parabolický oblouk, který se stal typickým znakem jeho mnoha dalších staveb.

Tak jako u většiny jiných, i u této stavby navrhoval též luxusní interiér včetně nábytku.

Velkolepý projekt zahradního města, zahájený v roce 1900, přerušila první světová válka, byť v ní Španělsko nebojovalo, a tak dnes návštěvníci Güellova parku mohou obdivovat jen řady nakloněných sloupů a dvě vilky, z nichž v jedné z nich je Gaudího muzeum.

Terasa se zvlněnou lavicí pak nabízí neopakovatelný pohled na katalánskou metropoli.

Všem pravidlům a zvyklostem se příčí další z barcelonských Gaudího domů Casa Milá, který zvlněnou fasádou i barevně připomíná písečné duny. Tento obrovský rohový blok, kde jsou rovné stěny téměř zapovězené, si od kritiků vysloužil přezdívku La Pedrera (kamenolom).

Na jižana netypický modrooký blonďák byl hrdým Kataláncem, který nesnášel španělštinu a za každých okolností preferoval katalánštinu. Touto řečí spustil i na vyjeveného španělského krále Alfonse XIII. (1886–1941).

Král, později sesazený, nerozuměl ani slovo, z čehož si Gaudí těžkou hlavu nedělal. „Měl se to naučit,“ jen lakonicky prohodil. Jeho posledním přáním bylo, aby Sagrada Familia byla dostavěna jen z darů. I proto se její dostavba stále tolik vleče.

Související články
Mělo „srdce“ z kamene, a svou rozlohou předčilo i starověký Řím. Vynikalo totiž majestátními stavbami, důmyslným obchodem i nerostným bohatstvím. Dnes je považováno za kolébku dávné moudrosti, která však na své rozluštění stále ještě čeká. Civilizace, která zde v klasickém období sídlila, totiž představuje pro archeology a vědce těžší oříšek než Mayové. Její jazyk nám […]
Petra není jen dívčí jméno, které nosí mnohé půvabné ženy. Když archeolog slyší pojem Petra, okamžitě si vybaví skalní město nacházející se v Jordánsku. Mistrné dílo, před kterým se tají dech, a na které může být hrdá celá lidská civilizace, před 2000 lety vytesali do růžového pískovce kočovní Nabatejci. Jordánské království je jen o málo […]
Ven z měst! Za levnějšími pozemky a klidem přírody, do vlastních domků… V tomto duchu se nese trend bydlení v posledních desetiletích. Ale tento styl života nemusí být nutně ideální pro psychickou pohodu ani pro životní prostředí. V čem je háček a proč může být někdy lepší bydlet ve městě? Lidé v městském prostředí podle […]
Mezinárodní tým složený ze zástupců architektonických ateliérů NORMA (Česko), EMF (Katalánsko/Španělsko) a PARETO (Francie), který zvítězil v urbanisticko-krajinářské soutěži na přeměnu území u soutoku Berounky s Vltavou, se teď pustí do přípravy studie celého území s rozlohou přesahující 1200 hektarů. Mezinárodní tým tří architektonických studií spolupracoval na vítězném návrhu příměstského parku Soutok půl roku, vytvořilo […]
Na první pohled obyčejná rodinná hrobka. V jejím srdci mají však být dodnes slyšet hlasy templářů a kdesi v labyrintu chodeb tiše spočívat svatý grál… Malá kaple nacházející se zhruba 11 kilometrů od Edinburgu voní záhadami a konspiračními teoriemi po celá staletí. Místo poseté nejrůznějšími symboly a prapodivnými znaky má totiž ve svém nitru ukrývat […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz