Domů     Příroda
Zelenina na Marsu? Na České zemědělské univerzitě probíhá unikátní projekt Marsonaut
Dagmar Garciová 4.9.2019

Na České zemědělské univerzitě (ČZU) v pražském Suchdole vznikla ojedinělá laboratoř, která umožní pěstovat plodiny pomocí technologie „aeroponie“. V podmínkách simulujících život na Marsu se o to pokusí tým biologů a IT specialistů pod vedením mladého vědce Jana Lukačeviče..

„Mars je nehostinné místo, kde mohou teploty dosáhnout až -130 stupňů Celsia. Atmosféra je velice řídká a každá kapka vody má nesmírnou cenu. Naším cílem je získat nové poznatky o nekonvenčních způsobech pěstování rostlin, a tím posunout úroveň stávající technologie blíž jejímu použití nejen pro kosmické mise.

Pěstování rostlin v extrémních podmínkách najde uplatnění i na Zemi v oblastech, které už trpí nebo v budoucnosti budou trpět nedostatkem vody,“ vysvětluje Jan Lukačevič, jenž působí v Oddělení kosmické fyziky Ústavu fyziky atmosféry AV ČR a spolupracoval mimo jiné i s prestižní NASA.

Karolína Pumprová, členka týmu a doktorandka na ČZU dodává: „Populace rychle roste a zemědělské půdy i vody rychle ubývá. Proto si cením toho, že můžu být součástí projektu, jehož cílem je objevit nové možnosti v pěstování plodin a reagovat na aktuální vývoj zemědělství.“ Dalšími členy týmu jsou bioložka Gabriela Lotová a IT specialisté Vladimír Vaverka a Matyáš Černohous.

V laboratoři se budou pěstovat plodiny, které budou mít pro budoucí astronauty potřebné živiny a zároveň spolu mohou existovat v prostředí laboratoře. Každá plodina si žádá trochu jiný teplotní režim a během vegetačního cyklu jí vyhovuje i jiné osvětlení.

Jednou z vybraných rostlin bude salát, jehož semínka jsou speciálního původu. „Podařilo se nám získat speciální semínka z antarktické základny EDEN ISS, určená pro pěstování na Mezinárodní vesmírné stanici.

Naším úkolem je najít způsob, jak nejefektivněji pěstovat plodiny, které umožní člověku přežít,“ dodává Pumprová.

Aeroponie je unikátní technologie pěstování plodin. Oproti jiným zemědělským metodám je schopna dosáhnout minimální spotřeby vody. Aeroponická laboratoř na ČZU je v tomto rozsahu jednou z prvních v ČR. Vznikla přebudováním dvou menších laboratoří v prostorách školy a zajišťuje tak vědecké i materiální zázemí akademické půdy.

Umožňuje také využívání ostatních pracovišť univerzity k dílčím výzkumům a analýzám a zapojení dalších studentů a vědeckých pracovníků.

Tým mladých vědců bude během výzkumu čelit i nejrůznějším zátěžovým testům a výzvám, jako například simulovanému výpadku energie způsobenému pro Mars charakteristickou písečnou bouří, poruše zavlažovacího systému či problémům s řídicím a monitorovacím systémem laboratoře.

Projekt je součástí platformy #jetovtobě od Vodafonu, která dává mladým lidem možnost vyzkoušet si potenciální práci budoucnosti.

Předchozí článek
Související články
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidnatější metropole, Šanghaj, se za poslední století propadla o více než tři metry… K tomuto závěru došel tým čínských odborníků po detailním prozkoumání 82 měst, včetně […]
V roce 2023 stoupla globální hladina oxidu uhličitého na 419 částic na milion, což je přibližně o 50 % více než před průmyslovou revolucí. To znamená, že ve vzduchu je zhruba o 50 procent více molekul oxidu uhličitého než v roce 1750. A jak se oxid uhličitý hromadí v atmosféře, zachycuje stále více tepla, což […]
Ostrov Morgan Island, nacházející se u pobřeží Jižní Karolíny, nedostatkem turistického zájmu netrpí. Krouží kolem něj řada vyhlídkových lodí, žádný člen jejich posádky však na ostrov, posetý vzrostlými duby a hustými křovinami a disponující písečnými plážemi, vstoupit nesmí. Jeho obyvateli jsou totiž opice. Jasně viditelné cedule lidem vstup na ostrov zakazují. Obývají jej totiž makakové […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz