Domů     .Top
Zatočí vědci nadobro s klíšťovou encefalitidou?

Česko patří mezi země s největším výskytem klíšťové encefalitidy. Vědci z brněnského CEITECu jsou na stopě léčivům, které by dokázaly potlačit nebo zastavit samotný průběh této nebezpečné infekce..

Ilustrační foto: Pixabay

Současná vakcína slouží jen jako prevence. Vzhledem k nízké proočkovanosti populace (kolem 23 %) je třeba si poradit i s pacienty u nichž se virové onemocnění rozvine. V roce 2016 bylo nahlášeno 565 případu onemocnění klíšťovou encefalitidou.

„Virus má různé životní fáze, v nichž se mění jeho struktura a také vlastnosti. Chceme zkoumat, jak vypadá nezralý virus, který ještě není infekční,“ vysvětlil hlavní autor studie Tibor Füzik, který působí ve výzkumné skupině Pavla Plevky.

Podrobné poznání v budoucnu může vést například k vytvoření léčiva nebo nové vakcíny proti klíšťové encefalitidě. Výzkum trval zhruba tři roky a vědci v něm budou pokračovat.

Poznání umožňuje obranu

Odhalení struktury viru klíšťové encefalitidy a způsobu, jakým ho protilátky v lidském těle ničí se stali předmětem výzkumu vědců z institutu Ceitec Masarykovy univerzity. Virus klíšťové encefalitidy má membránový obal, na jehož povrchu jsou bílkoviny.

Na ně se vážou protilátky vytvářené imunitním systémem. „Pro strukturní analýzu jsme zvolili protilátku, která je známá tím, že virus neutralizuje, a brání tak infekci. Zjistili jsme, že tato protilátka brání tomu, aby virus po proniknutí do buňky uvolnil svou genetickou informaci a začal se množit,“ přiblížil Füzik.

Virus přenášený členovci

Virus klíšťové encefalitidy patří do rodiny tzv. flavivirů společně se žlutou zimnicí, japonskou encefalitidou a horečkou dengue. Přenášený je specifickým způsobem pomocí klíšťat (popř. komárů) a celá skupina flavivirů se řadí k arbovirům – viry přenášené členovci.

Vědecké srovnání viru klíšťové encefalitidy na celém světě přineslo zjištění, že je ve všech oblastech téměř stejný a svou strukturu nemění ani na základě přírodních podmínek. Na nemoc stále neexistuje účinný lék a infekce zanechává trvalé následky vlivem zánětu centrálního nervového systému, v krajním případě může způsobit i smrt.

Základem každé virové infekce je průnik viru do buňky. Následně do ní uvolní svou genetickou informaci. „Námi popsaná protilátka se váže na bílkovinný obal viru, brání jeho rozpadnutí a tím i infekci,” doplnil Füzik.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz