Domů     .Top
Technologie budou už zítra hýbat Kulaťákem

Více než 70 vystavovatelů se představí na šestém ročníku Festivalu vědy, který se uskuteční už zítra od 8.30 do 18.00 hodin v Praze Dejvicích. Na zelené ploše na Vítězném náměstí, v přilehlé Technické ulici a Národní technické knihovně nabídne více než 80 expozic pracovišť Akademie věd, vysokých škol, volnočasových institucí a firem.

Velká populárně vědecká laboratoř pod širým nebem, letos na téma Technologie hýbou světem, je určena nejen dětem a studentům, ale i zvídavé veřejnosti..

Ilustrační foto: Pixabay

„Na Festivalu vědy si můžete na vědu doslova sáhnout, a zjistit tak, že má rozmanité podoby a využití. Chtěli bychom také pomoci v rozhodování všem, kteří si vybírají zaměření budoucího studia,“ uvedla za organizátory Tamara Mašatová z Domu dětí a mládeže hl.

m. Prahy. Budoucnost samořídících aut se představí v expozici firmy Valeo v podobě automobilu, který sám zaparkuje. Velkým lákadlem budou elektromotorky pro děti i dospělé od české firmy Kuberg, na nichž se návštěvníci mohou projet. Projížďku elektroautem Volkswagen e-Golf nabídne firma Schrack Technik.

Věda v akci

Deset ústavů Akademie věd ČR připravilo exkurze do nejrůznějších vědních oborů – v Ústavu dějin umění lze vyzkoušet fotografování uměleckých děl či vyvolávání fotografií klasickou mokrou cestou.

Tajemství elektrických výbojů prozradí ve stánku Ústavu fyziky atmosféry a s pomocí Ústavu chemických procesů si návštěvníci zkusí vypěstovat biomasu z odpadních materiálů. Ve stánku Ústavu experimentální botaniky představí „in vitro“ zahrádku a odhalí skryté barvy rostlin.

Co to jsou urychlovače, jak fungují a k čemu slouží, vám prozradí v Ústavu jaderné fyziky a Fyzikální ústav předvede jak mlžnou komoru, v níž lze vidět dráhy protonů, tak lasery jako unikátní zdroje světla.

Jak sestavit kosmickou sondu a jak vypadá Slunce, to uvidíte ve stánku Astronomického ústavu. Chybět nebude ani expozice Mikrobiologického ústavu či Ústavu makromolekulární chemie, který se zaměří na polymery:

k čemu slouží a kam potom s nimi. Ve stáncích Ústavu organické chemie a biochemie vědci na praktických příkladech ukážou přeměny světelné, tepelné a chemické energie a přesvědčí o tom, že chemie se nevyhýbá ani hmyzí říši: například termiti mezi sebou komunikují pomocí feromonů.

Záchrana antilopy Derbiho

Česká televize přiblíží populární technologii „elektronické tužky“ známou ze sportovních přenosů. Každý si pak může zahrát na sportovního analytika a vyzkoušet si, jak se s ní pracuje. Moderátorem televizních zpráv se na krátko stanete v jednom ze stánků Univerzity Karlovy, kde s pomocí čtecího zařízení budete před okem kamery moderovat zprávy.

Ve stánku jedné z lékařských fakult speciální přístroj nechá nahlédnout pod kůži při opalování. Česká zemědělská univerzita v Praze představí jiné svůj komplexní výzkum léčebného konopí, speciální pytle ZEMBAG pro dlouhodobé uskladňování brambor nebo projekt na záchranu Derbyho antilopy.

Příběh krve a resuscitace

Na Festivalu také nebudou chybět zdravotní záchranáři ze spolku Life Rescue, návštěvníci si tu mohou vyzkoušet resuscitaci i to, jak pomocí defibrilátoru zachránit život. Příběh krve „odvypráví“ zájemcům pracovníci Ústavu hematologie a krevní transfúze.

Prohlídnete si, jak pod mikroskopem vypadají zdravé bílé a červené krvinky a krevní destička a jak se změní při leukémii.

Psí čenich v akci

Pokrok v technologiích je závratný, ale jsou obory, kde stále vítězí příroda. Nic totiž nedokáže překonat nejcitlivější detektor – psí čenich. Specialisté z Celního úřadu, předvedou, že pro jejich psí odborníky je hračka objevit drogy, cigarety nebo výbušniny.

Nenechte si ujít příležitost otestovat svou zručnost v zacházení se zbraní na laserové střeleckém trenažéru.

Zkusit a zažít na vlastní kůži

Na trenažéru Dopravního podniku hl. m. Prahy se zase na chvíli můžete stát řidičem tramvaje. Jídlo budoucnosti „amarouny“ proslavené seriálem Návštěvníci si pro vás připraví molekulární gastronomové.

Propojí chemické a fyzikální poznatky s přípravou pokrmů, takže z hovězího vývaru vzniknou třeba špagety s chutí hovězí polévky. České vysoké učení technické v Praze připravilo pro letošní ročník mnoho novinek – na speciální řezačce si vyzkoušíte projektovat vodní kanál, „ozoboti“ předvedou, jak umí rozeznávat obličeje, tančící roboti předvedou mazurku, vyzkoušíte si, jak se ovládá „roboruka“ a detektor lži vás přesvědčí o tom, že nemůže být ovlivňován vědomě.            Pražské vodovody a kanalizace ukážou, jak se „vyrábí“ pitná voda v odpadní čističce.    Stánky vystavovatelů doplní v odpoledních hodinách v Národní technické knihovně veřejná debata na horké téma „Sucho a vedro – můžeme si za to sami?“.

Bude se diskutovat o počasí, předpovědi počasí, změnách klimatu a změnách ekosystému.

Festival vědy, jehož loňský ročník navštívilo 15 tisíc lidí, je jedinou populárně naučnou akcí pro širokou veřejnost, která se koná „na zelené louce“. Vstup na Festival vědy je zdarma.

Více o programu najdete na www.festival-vedy.cz .

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz