Domů     .Top
10 nejchytřejších příslušníků živočišné říše
Martin Janda 20.7.2018

Leckdo namítne, že v našem výčtu živočichů s nejvyšší inteligenci schází člověk. Homo sapiens je bezesporu živočich z nejrozvinutější mozkovnou na této planetě. Na druhé straně, žádný jiný druh si neničí prostředí, na kterém zcela závisí jeho život…

Ale i inteligence jiných tvorů je pozoruhodná a nemusí se a priori jednat o naše nejbližší příbuzné primáty..

Porta labiata

Kdo by to do skákavky řekl. Nevelký tvoreček žijící v lesích Afriky, Asie i Austrálie dokonale naplňuje už zlidovělou repliku „Jsem malej, ale šikovnej“. Svou inteligencí ohrožuje i ostatní pavouky a to nejen v IQ testech.

S oblibou se totiž natáhne do cizí pavučiny a poté začne vibrovat jako chycená kořist, což vzbudí pozornost majitele sítě. Pan domácí tak chvátá na hostinu, přitom však netuší, že hlavním chodem bude on sám…

Potkan obecný

Ve střední Evropě připadá na jednoho obyvatele města pět potkanů. Pro někoho roztomilé myšky, pro jiného noční můry, na svou inteligenci poněkud doplácejí. Vzhledem k tomu, že jejich psychologie vykazuje do jisté míry shodu s lidmi, že jsou snadno učenliví, a mají vyspělé kognitivní funkce, končí často jako laboratorní zvířata.

Krkavec velký

Nejlepší matematici mezi ptáky? Jednoznačně krkavci, havrani a vrány. O havranech a krkavcích je známo, že se dokážou naučit počítat až do sedmi. Pokud se krkavec naučí, že nejlepší svačina na něj čeká v misce obklopené sedmi předměty, bude jí dávat přednost před všemi ostatními miskami s jiným počtem.

To ukazuje, že krkavcovití jsou schopni abstraktního myšlení. Kromě toho dokážou používat i jednoduché nástroje.

Pes domácí

Řada výzkumů se zabývala oblíbenou otázkou, zda je chytřejší pes, či kočka. Zpravidla v nich zvítězili psi. Na rozdíl od koček jsou schopni dobře spolupracovat a mají více kognitivních funkcí. Mezi nejinteligentnější psy patří ovčáci, kteří byli vedeni k samostatnému rozhodování a řešení problémů i v krizových situacích.

Chobotnice velká

Skvělá paměť, schopnost učit se i řešit problémy. Tyto vlastnosti by možná u měkkýše málokdo čekal, nicméně chobotnice se s nimi mohou pochlubit. U chobotnic je zajímavé, že neurony nemají pouze v mozku, ale i ve svých chapadlech.

Medvědi

„Brum, brum, brum, o čem se zdá mědvědům?“ Těžko říci, o čem huňáči sní, ale jejich sny jistě nebudou nikterak primitivní. I oni používají nástroje, například byli pozorováni, jak se kamenem drbou na hřbetě.

Při jednom experimentu s mrtvým jelenem si medvěd dokonce poradil se zdrojem elektrického proudu, který byl k mršině připojen.

Sloni

„Má paměť jako slon,“ říká se občas o lidech, pro které je skleróza neznámým pojmem. A skutečně, slon indický i africký je vybaven velmi dobrou schopností paměti. Ale nejen to, jen málokterý jiný živočich je schopen tak silného altruismu, jako slon.

Sloní stádo se příkladně stará o nemocné a staré. O jejich abstraktním myšlení svědčí pravidelné rituály prováděné ve chvílích, kdy některý člen stáda zahyne.

Makakové

Makakové jsou dalším druhem, který na schopnosti svého mozku doplácí tím, že mnozí z nich stráví celý svůj život v laboratořích. Ve volné přírodě jsou tyto opice schopné naplánovat útok a uvnitř jejich společenství panují velmi složité vztahy.

Delfín

Symbol inteligence mezi živočichy? Ano, je jím král moří a oceánů delfín. Však také čelní mozkový lalok je u delfína o 40 % větší než u člověka. Delfíni dokážou vzájemně komunikovat a oslovovat se čímsi na způsob jména.

Jako řada jiných savců si rádi hrají, avšak delfíni se ve hrách snaží neustále zdokonalovat, a tím se připravovat pro praktický život. Ani nástroje jim nejsou cizí. U australského pobřeží byl sledován delfín, který se pokoušel chytit vzpouzející se murénu.

Ta se schovala v úzké štěrbině a delfín do ní šťoural bodlinatým tělem z mrtvé ropušnice.

Šimpanz učenlivý

Mezi nejchytřejší živočichy samozřejmě patří všichni lidoopi, šimpanz, gorila i orangutan. Šimpanzi sdílí s lidmi 98 % DNA, a to se samozřejmě musí projevit. Vytvářejí a používají složité nástroje, pomocí znakové řeči dokážou komunikovat s lidmi a v testech krátkodobé paměti dokonce sedmiletý šimpanz porazil několik japonských vysokoškoláků.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz